Többen támogatják a német szélsőjobbot, mint kezdetben a náci pártot

HírKlikk 2023. december 25. 18:20 2023. dec. 25. 18:20

A legutóbbi német közvélemény-kutatások szerint a szélsőjobboldali, neonácikat is tömörítő Alternatíva Németország (AfD) a szavazatok 22- 23 százalékával már csak 8 százalékkal marad el a vezető kereszténydemokraták (CDU-CSU) mögött, így a Bundestag második legerősebb pártja lehet.

Manfred Güllner, az AfD-nek 23 százalékot mért berlini Forsa közvéleménykutató „ijesztőnek” nevezte az eredményt, amellyel a párt meghaladta Hitler náci pártjának népszerűségét az 1930-as, még a weimari állam demokráciájában rendezett választáson. 

Akkor az NSDAP („Német Szocialista Munkáspárt”) a szavazatok 18.3 százalékát kapta, 15.5 százalékkal többet, mint az 1928-as választáson. Az előrehozott, 1932-es szavazásnál a nácik már 37.3 százalékát kaptak – és Hitler felkészült a hatalom megragadására. Güllner emlékeztet arra, hogy a szövetségi köztársaság 1949-es megalakítása óta a szélsőjobb nem játszott érdemi szerepet, legjobb eredményét a neonáci NPD szerezte 1969-ben: 4.3 százalékot.

A Moses Mendelssohn Intézet elemzése azt jelezte, hogy az AfD magas, akár még tovább növekvő népszerűségével kell számolni. Erre utal, hogy a párt sorra aratja sikereit helyi választásokon és legutóbb megszerezte első főpolgármesteri posztját, a kelet-németországi Pirna városában – írja a merkur.de.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom