Tóöleléssel tiltakoztak Tatán a luxusszálló ellen

HírKlikk 2020. szeptember 19. 19:15 2020. szept. 19. 19:15

A Stop Avalon! nevű civil szerveződés tervezte meg az újabb akciót.

Nem csitulnak a kedélyek Tatán, az Öreg-tó partján, ahol ötcsillagos, 120 szobás luxusszállodát építene az Avalon Park Kft., amely a Hell energiaital-gyártó cégcsoportjába tartozik, írja az index.hu.

Most újabb akciót terveztek a nem csak helyiekből álló Stop Avalon! nevű civil szerveződés tagjai, akik ezúttal élőláncot alkotnak, és megölelik a tatai Öreg-tavat, ezzel is protestálva a megközelítőleg 25 milliárdos beruházás ellen. A flashmob – mint megtudtuk az egyik szervezőtől, Lányi Andrástól – nem kötődik aktuális eseményhez. Az ismert író-ökofilozófus szerint, inkább pont arról van szó, hogy szeretnének elébe vágni, hogy a jövőben bármi is történjen a tatai Öreg-tó partján.

Lányi szerint, Tata elvesztené a vonzerejét, mert az ötcsillagos szálloda, az ezzel kapcsolatos forgalom, és maga az építkezés is megengedhetetlen beavatkozás lenne a természeti környezetbe, a terület érintetlen természeti szépsége biztosan veszélybe kerülne.

A Lányi Karátson Gábor Körrel közösen szervez mostantól ökopolitikai vitaesteket, olyan magyar településeken, ahol a lakosok hasonló helyzetbe kerültek, mint ők Tatán. Ennek első példája a tatai Öreg-tó partján zajló vitaest, közvetlenül a tóölelés után.

Az Avalon Park Kft. májusban jelentette be, hogy a hasonló miskolctapolcai beruházásuk után Tatán épül meg legújabb luxusszállodájuk. Csakhogy az itt élők nem akarták ezt az építkezést, és kitartó ellenállásuk nyomán, a beruházó azt ígérte, nem építik meg a luxushotelt az Öreg-tó partján, amennyiben ezt a helyi lakosok többsége ellenzi.

Forrás: Index/Hírklikk