Toroczkai: a jog ma Magyarországon a bűnözőket védi

HírKlikk 2020. június 6. 07:07 2020. jún. 6. 07:07

Toroczkai László szerint, sikeres volt az a megmozdulás, amit a Deák téri késelést követően rendeztek. Szerinte annak ellenére, hogy a rendőrség is fenyegette őket, egy békés megemlékezést tartottak az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt.

Toroczkai az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, látni kell, mennyien érkeztek az eseményre, és hogy mennyi társadalmi reakció követte azt. A rendőrségi tiltás ellenére, az volt a jogi álláspontjuk, hogy szabadtéren kockázatok nélkül megtartható a rendezvény. Ennek ellenére több résztvevőt is megbírságoltak.

A Mi Hazánk elnöke arra a kérdésre, hogy miért éppen az ORÖ székháza elé vonultak, ha békés eseményt terveztek, azt válaszolta: neki, mint politikusnak, nem merülhet ki annyiban a tevékenysége, hogy elhelyez egy mécsest az áldozatok emlékére, neki rá kell mutatnia arra, mik azok az okok, amelyek tragédiához vezettek.

Szerinte egyértelmű választ kell adni arra a jelenségre, amely Budapest belvárosában is felütötte a fejét: hogy a járókelők nincsenek biztonságban. Toroczkai először csak utalásokat tett, majd elismerte: úgy gondolja, „cigánybűnözés" létezik, szerinte ez egy kriminalisztikai kifejezés, és a roma politikusok felelőssége is lenne, hogy tegyenek ez ellen.

A politikus beszélt arról is: a jog ma Magyarországon nem a becsületes embereket, hanem a bűnözőket védi.