Toroczkai „hazafi” ráront Vadaira – és a Tiszára

Vasvári G. Pál 2021. február 18. 15:00 2021. feb. 18. 15:00

A Mi Hazánk nevében, honfiúi felbuzdulásában arra ragadtatta magát a Szabadság téri szovjet emlékműnél szónokló Toroczkai László pártelnök, hogy követelte: a parlamentből és közéletből is „takarodjon” a DK-s Vadai Ágnes. Pedig tán jobban tette volna, ha a kirohanás és a vaktában lövöldöző koncepció-gyártás előtt (és helyett) inkább utánanéz a tényeknek…

Nem vagyok DK-s, pláne nem Mi Hazánk-os. Egyáltalán: párttag sem. Ügyvéd sem, hogy bárkinek is fogadott vagy fogadatlan prókátora legyek. Bértollnok sem vagyok. Ahhoz a bér is kellene. Ám „kételkedem, tehát vagyok”… Nosza, kétkedjünk! Nézzük a makacs tényeket!

A „hímes szavú” Toroczkai ezúttal azon akadt ki, hogy Vadai Facebook-posztjában szóvá tette:

a magyar kormánynak nemcsak új erdélyi jégpályákra kellene költenie, hanem arra is, hogy ne jöjjön a Tisza magyarországi szakaszára például Romániából se minden mocsok".

Toroczkai felhördülése – finoman szólva –  az '50-es évek koncepciós vádiratait idéző, bár épp ellenkező előjelű feltevéssel (koncepcióval) szolgál. Szerinte Vadai posztja azt bizonyítja:

jelenleg is itt van közöttünk a magyargyűlölő internacionalizmus, kommunizmus és bolsevizmus szelleme, amikor hangulatkeltésre használja fel, hogy az erdélyi Marosszentgyörgyön a magyar adófizetők támogatásával jégcsarnokot avattak… és ’a Romániából Magyarországra ömlő mocsok’, kifejezés… nyilvánvalóan ennek a magyarellenes hangulatkeltésnek a része…”

Tényleg az lenne? Tegyünk próbát! Olvassunk híreket! Ma például ezt. Azután írjuk be a Google keresőbe a két kulcsszót: „Tisza szennyezés”. 82 800 találat. És mind a Tiszába jutott szennyezésekről szól! Íme ízelítőül néhány:

Mondjuk a második legfrissebb esetről ez, a korábbiakról meg ez, ez , ez , ez, és ez is. Egyik írást sem nevezhetjük „a magyargyűlölő internacionalizmus, a kommunizmus, a bolsevizmus” hangulatkeltő szülöttének. Még csak baloldalinak sem. Magyarellenesnek meg kiváltképp nem.

Hanem az elgondolkodtató, hogy a neve szerint „Mi Hazánk” Párt elnökének csupán annyira fontos a mi hazánk emblematikus folyója, a szőke Tisza megóvása, hogy a Romániából (is) rendszeresen ideömlő, tényleg szennyező, órási mennyiségű és hatalmas károkat okozó valódi szutykot-mérget egyszerűen figyelmen kívül hagyja. Orátori felhabzása arra már nem terjed ki. A jégpálya számít, a Tisza meg egyáltalán nem?

Vélem, aki magyar hazafi, jó okkal helyeselné, hogy a határainkon innen élő magyar emberek és a környezetük érdekében, a határon túli szennyező források felszámolására is költsön a magyar állam – az ott épülő sportlétesítmények mellett. Ha Toroczkai László karcsú ívben tesz a mi Tiszánkra – a kommunális szemét-, nehézfém- és ciánmentes, tiszta folyóvízre, a benne úszkáló (és olykor tömegesen elpusztuló) halakra, meg talán a magyar emberekre is, akik fura módon nem akarnak mérgezett vízből inni és csak mérgezetlen halból szeretik főzni és enni a szegedi halászlét – akkor hmmm… mennyit is ér fennen hangoztatott hazafiassága?

És végül a jackpotot érő két kérdés. Vajon mit gondolnak erről a históriáról az immár jégcsarnok-tulajdonos marosszentgyörgyiek? És ki is az, akinek távoznia kellene a közéletből, mert politikai hangulatot keltve, „belerúg a magyarságba”?