Totális megfigyelés: van ok az aggodalomra

Nagy András 2018. december 3. 13:32 2018. dec. 3. 13:32

Nem az a kérdés, hogy időszerű lenne-e egy központi térfigyelő-kamerarendszer kiépítése, hanem az, hogy ezt ki és mire tudná még felhasználni – nyilatkozta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Hírklikknek a kormány legújabb terve kapcsán.

Az adatvédelmi biztos szerint aggályos a kormány új megfigyelőrendszere, a Pintér Sándor nevével fémjelzett javaslat ugyanis komoly visszaélésekre adna lehetőséget. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint is van ok az aggodalomra, viszont az, hogy egy központi rendszerbe csatornáznák az összes térfigyelő kamera felvételeit, önmagában nem rossz elképzelés.

Európa számos nagyvárosában, Londontól Párizsig alkalmaznak már hasonló rendszert – tájékoztatott Tarjányi. Nem véletlenül: ha például Budapest is rendelkezne olyan szintű fejlett, a város teljes területét lefedő kamerarendszerrel, amilyet a nyugat-európai metropoliszokban már bő 15 éve alkalmaznak, az nem csak a terrorizmus elleni küzdelmet segítené, de a köztörvényes bűnözés elleni fellépést is.

Példaként említette a minapi esetet, hogy egy 12 kislányt próbált egy férfi megerőszakolni, és ahol nagyban segítette az elkövető elfogását, hogy egy viszonylag jó minőségű képet sikerült találni róla. Ellenpélda azonban az a néhány évvel ezelőtti történés, amikor egy belvárosban eltűnt lány nyomára próbáltak a hatóságok a térfigyelő kamerák felvételei alapján rábukkanni. Itt is nagyon jól jöttek volna a minőségi kamerafelvételek, ha nem csak szakaszosan a rögzített pillanatképek álltak volna rendelkezésre – mondja a biztonságpolitikai szakértő.

Tarjányi Péter ismertette: a budapesti kamerák nagy többsége jelenleg nem folyamatos képet rögzít, hanem csupán bizonyos időközönként egy-egy kockát ment le és küld be. Ezek eléggé elavult rendszerek – szögezte le. Éppen ezért abban szakmailag nincs semmi kifogásolható, hogy a kormány a központosításban és az egységesítésben, illetve az ezekkel szükségszerűen együtt járó rendszerfejlesztésben gondolkodik.

Ugyanakkor viszont igazuk van az adatvédelmi hatóságnak és a jogvédőknek is, amikor azt mondják: ha olyan rendszert állít fel az állam, ahol nincs nagyon szigorúan szabályozva, hogy kiről mit és hogyan lehet tárolni, életveszélyes - mutat rá Tarjányi.

A politika oldaláról tapasztaltunk sajnos aggályos eseteket az elmúlt években, például a XXI. kerületben, ahol az egyik képviselő bement az ottani rendelőintézetbe, és arról felvételt került ki az akkor még polgármesterként regnáló Németh Szilárd számára – emlékeztetett egy konkrét esetre.

Abban, hogy csak úgy ne lehessen bárkiről bármilyen felvételt, vagy adatot „bekérni”, hogy ne lehessen ezeket összekapcsolni, hogy ne lehessen visszaélni ezzel és mondjuk magán vagy politikai célokra használni, a jelenleg tervezett jogszabály hihetetlen réseket rejt a szakértő szerint. Márpedig a múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a jogi kiskapukat a kormány mindig kihasználta.