Tóth Bertalan: a Fideszt csak a sajátjai érdeklik, csak a saját oligarcháit menti

HírKlikk 2021. április 21. 06:30 2021. ápr. 21. 06:30

Gyermekeink jövőjét nem ez a mostani rendszer garantálja – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az Inforádió Aréna című műsorában. „Nem szeretnék ilyen rendszerben élni” – tette hozzá.

Orbán olyan rendszert épített ki, amelyben mindenki tőle függ, és ma a hatalom „megkreálja magának azokat, akikkel egyeztetni hajlandó”.  A demokrata ellenzéki szövetség hat pártja ezzel szemben olyan koalíciós kormányzásra törekszik, amivel kapcsolatban az emberek úgy érzik: az róluk szól.

„Nem lesz könnyű, de egy jobb országban fogunk élni, mint most” – jelentette ki Tóth Bertalan.

Az együttműködés során „tanuljuk egymást, egymás gondolatait, egymás elképzeléseit, de meg fogjuk tudni oldani”. Már senki nem azt érzi, hogy „kényszer-együttműködésben ülünk”, hanem a közös programalkotás során azon dolgoznak: a kormányváltás után olyan új, esélyteremtő, jogállami keretek között működő, a gyermekeink jövőjét figyelembe vevő koalíciós kormányzás legyen, amiben a baloldali, a szociáldemokrata értékektől a jobboldali konzervatív értékekig sok minden megjelenik, mert ez fedi le a magyar társadalom hitvallását, értékrendszerét – folytatta.

„Lesz egy olyan társadalmi elvárás, ami a kompromisszumok felé fogja terelni a kormányzó pártokat, ahogy most is” – jelentette ki.

Az MSZP előválasztási programjából a közvetlenül az emberekhez jutó, a megélhetést biztosító támogatásokon és a jövőt biztosító oktatáson kívül az egészségügyet említette, mint kiemelt programpontot, ahol az ellátásokhoz való hozzáférés esélyét meg kell teremteni.

„Az egészségügyön nem lehet spórolni, a mi programunk pedig azt tartalmazza, hogy több pénzt kell ebbe a rendszerbe beletenni” – mondta.

Részvétét nyilvánította a járványban elhunyt több mint 25 ezer ember hozzátartozóinak. Azt mondta: az, hogy ilyen sok áldozata van a járványnak, annak a következménye, hogy Fidesz teljesen elhanyagolta az egészségügyet.

Közbevetésre, hogy az egészségügy állapotromlása nem tíz évvel ezelőtt kezdődött, hanem már a szocialista párt kormányzása is közrejátszott benne, a társelnök fontos tanulságként jelölte meg ismét: az egészségügyi ellátórendszeren nem lehet spórolni. Megemlítette: 11 évvel ezelőtt Magyarország egy pénzügyi válság kellős közepén volt egy koalíciós kormány irányítása alatt, amelyben az SZDSZ volt felelős az egészségügyi kormányzatért. De kiemelte: az elmúlt tíz évben a helyzet csak tovább romlott.

Kérdésre elismerte, hogy a Fidesz-kormány járvány- és válságkezelése komoly témája lesz az előválasztási és a választási kampánynak is, hiszen „nyers valóságában” világít rá a Fidesz elmúlt tíz éves politikájára: hogy „a Fideszt csak a sajátjai érdeklik, csak a saját oligarcháit menti, minden más csak hatalmi szempontból fontos számára”.

Oltásellenességre vonatkozó kérdésre azt mondta, „Minden oltás jobb, mint a betegség; a kínai oltás is jobb, mint megbetegedni.” Mint mondta, ő is felvette már az oltást: amit a háziorvosa ajánlott, „amire kaptam időpontot és amivel éppen oltani tudott”.

„Én következetesen azon az állásponton voltam és vagyok is, hogy amit a szakemberek mondanak, az az oltás a legjobb. Minden oltás jobb annál, mint a megbetegedés” – jelentette ki. Elmondta: januárban a szocialisták a kínai vakcina beszerzésének módját kifogásolták, valamint azt, ahogyan eljutott a hatósági engedélyezésig, hiszen „volt egy olyan pont, amikor Szíjártó Péter döntött volna arról, hogy lehet-e használni, vagy nem”.

Nyílt, őszinte kommunikációért szólalt fel ismét, s hogy juttassa el a kormány és a szakemberek a kellő információt őszintén az emberekhez.

Tóth a „demokrácia ünnepének” nevezte az előválasztást. A menetrendjéről elmondta: a kormányzás alapelveit a hat párt januárban rögzítette, május-júniusban szeretnék társadalmi vitára bocsátani az ennek alapján készült közös minimumprogramot, amit a közös miniszterelnök-jelölt személye befolyásolhat majd.

A közös alapelvek elfogadásával jelentkezhetnek az egyéni és a miniszterelnök-jelölt-jelöltek – Karácsony Gergelyt és civil jelölteket is beleértve – júliustól a versenybe. Maga az előválasztás augusztus végén indul, s ha a miniszterelnök-jelölt kiválasztására két forduló szükséges, október 10-én zárul. A szavazatszámlálást és a végleges eredmény megállapítását követően döntenek a pártok arról, kik szerepelnek majd a közös listán.

Tóth elmondta: az MSZP-Párbeszéd szövetség közös jelölteket fog állítani a 106 választókerület nagyjából kétharmadában, és egyeztetés folyik, hogy a többiben olyan jelöltet támogassanak, aki minél több embert meg tud szólítani. Közölte: javasolni fogja, hogy a hódmezővásárhelyi választókerületben Márki-Zay Pétert támogassák, mert „meggyőződésem, hogy sok-sok szavazatot hoz még a hat párt szavazata mellé az ő részvétele”.

Forrás: Hírklikk