Tóth Bertalan: a GVH-nak nem sürgős a fogyasztók megtévesztésének megszüntetése

HírKlikk 2024. július 3. 15:30 2024. júl. 3. 15:30

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pert nyert az MVM ellen, a jogerős ítélet alapján a „rezsiboxban” szereplő információk megtévesztők, és a GVH-nak vizsgálatot kell indítania ezügyben. Csakhogy a szocialista politikus azt a választ kapta a GVH-tól, hogy két hónappal meghosszabbíthatják a 30 napos határidőt. Erre van jogi lehetősége a hivatalnak, de Tóth Bertalan szerint ez inkább csak időhúzás, és úgy tűnik, hogy a GVH nem a fogyasztót védi, hanem a fideszes propagandát.

Az MSZP országgyűlési képviselője Facebook posztjában arról számol be, hogy a gázszámlák után az áramszámlák miatt is versenyfelügyeleti eljárás indítását kezdeményezte, hiszen az állami energiacég 3,3 millió gázfogyasztó mellett 4,5 millió áramfogyasztónak is megtévesztő számlát küld hónapról hónapra: hazudik az gázszámlákon levő narancssárga rezsiboxban, és ezzel megtéveszti a fogyasztókat.

Tóth Bertalan a gázszámlák ügyében már pert nyert, így a GVH-nak jogerős bírósági ítélet alapján versenyfelügyeleti eljárást kell lefolytatnia az állami energiaszolgáltatónál a gázszámlák rezsiboxa miatt. Az MSZP politikusa úgy gondolta, logikus lenne, hogy az áramszámlákkal kapcsolatban is induljon vizsgálat. A GVH azonban a jelek szerint nem így gondolta, ugyanis két hónappal meghosszabbítják saját ügyintézési határidejüket. Törvény alapján ezt megtehetik: a GVH elnöke „indokolt esetben” egy ízben két hónappal meghosszabbíthatja a 30 napos határidőt. A döntést azzal indokolták, hogy „az MVM-től még nem kapták meg a bekért adatokat, és azokat majd még alaposan ki is kell értékelni, ami hosszabb időt igényel.” 

„Lassú munkához idő kell, avagy a GVH-nak nem sürgős” – írja Tóth Bertalan, aki szerint fontos az alaposság, de az állami cég jogellenes eljárása annyira nyilvánvaló, hogy a határidő-hosszabbítás inkább az időhúzásról szól.

A frakcióvezető szerint köztudomású és illegális, hogy Orbánék hazug propagandacélra használják az állami MVM-et. „Az Orbán-kormányzat évek óta próbálja lenyomni az emberek torkán azt az ordas hazugságot, hogy a magyar családok havonta 181.000 forintot megtakarítanak az úgynevezett „rezsicsökkentéssel”. De az, hogy az elvileg Orbánéktól teljesen független GVH is kritikátlanul hagyja a jogellenes állapot fenntartását, és további két hónapig segíti az MVM-nek a – gázszámlás per alapján a bíróság szerint is – valószínűsíthetően megtévesztő tájékoztatását és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát, még súlyosabb” – írja Tóth Bertalan.

Az MSZP politikusa szerint mindezekből úgy tűnik, hogy a GVH nem a fogyasztókat védi, hanem a kormány hazug propagandáját. Vajon mikor lesz végre bátorsága a GVH-nak ahhoz, hogy azt tegye, ami természetes lenne, vagyis, hogy végre független hatóságként ellássa feladatát, fellépjen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatókkal szemben akkor is, ha az éppen egy fideszes irányítású állami cég – teszi fel a kérdést Tóth Bertalan.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom