Tóth Bertalan: aljas politikai játszmát játszik a Fidesz

HírKlikk 2020. március 25. 13:52 2020. márc. 25. 13:52

Aljas politikai játszmát játszik a Fidesz: a járványból akar politikai hasznot húzni – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a Klubrádió Megbeszéljük! című műsorában kedden.

„A Fidesz most is politikát épít, a járványból akar politikai hasznot húzni és ez nagyon-nagyon visszataszító. No és ez az, ami leginkább veszélyezteti a magyar emberek biztonságát” – jelentette ki.

Felidézte: a hétpárti egyeztetések végig konstruktív hangulatban zajlottak, de a hétfői események tükrében, már az is egy „álságos akciósorozat” volt – elaltatni az ellenzék figyelmét, úgy tenni, mintha most valóban nemzeti egység lenne.

Szándékosan állították elő a mostani helyzetet, hogy leplezhessék a védőfelszerelésekkel kapcsolatos mulasztásokat, a késői reagálásokat, az elmulasztott döntéseket. S most az ellenzéket kiáltották ki ellenségnek, mert „magát a vírust nem lehet plakátra tenni, nem lehet listázni” – mondta a pártelnök.

A „legaljasabb, legundorítóbb uszításnak” nevezte Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és a KDNP-s felszólalók keddi hozzászólalásait a parlamenti általános vitában és „nagyon aljas politikai játszmának” a történteket.

Rámutatott: a felhatalmazás elmaradása semmiben sem akadályozza a kormányt: ha a kormányrendeletek lejárnak, azokat ugyanolyan tartalommal még aznap újra kihirdetheti.

Azt is aláhúzta: az ellenzéki pártok nem önmagukat képviselik a Parlamentben, hanem több millió választópolgárt, akik nem bíznak abban, hogy Orbán nem fog visszaélni a korlátlan felhatalmazással.

A bizalmat a Fidesz éppen az ellenzéki képviselőkön keresztül érhette volna el „legalább erre az átmeneti időszakra”, ha megteszi azt a gesztust, hogy befoglal a törvénybe egy 90 napos, meghosszabbítható határidőt.

A pártelnök elmondta: az MSZP olyan módosító indítványt nyújtott be a törvényhez, amelyben szerepel a 90 napos határidő.

Mint mondta, a Fidesznek „semmi mást nem kell tennie”, mint megszavazni ezt a módosítást hétfőn, s akkor megkaphatja az ellenzéki felhatalmazást.

Kiemelte: az a legfontosabb, hogy az ellenzék egységben tudott maradni, egységben hozta meg döntéseit, és egységesen javasolja a helyzetre a megoldást is.

Forrás: Hírklikk