Tóth Bertalan: az időseknek is jár a biztos megélhetés!

HírKlikk 2020. szeptember 30. 14:39 2020. szept. 30. 14:39

A legtöbb ember saját nyugdíjas éveire alapvetően két dolgot szeretne: egészséget és időskori biztonságot. Az MSZP társelnöke szerint, azonban Fidesz-rezsim egyik területen sem kecsegtet vonzó jövőképpel.

Tóth Bertalan a Népszavában közölt írásában hangsúlyozza, hogy a mai kormány éppen tönkreteszi az egészségügyet – mindenki tudja, hogy milyen iszonyatos problémák vannak –, másik oldalról pedig kifosztja a nyugdíjasokat. Az elmúlt évek jelentős áremelkedései és a nyugdíjak leszakadása a bérekhez képest igazságtalan és fenntarthatatlan helyzetet eredményezett.

A járványveszély, az egyre magasabb és a nyugdíjasokat különösen sújtó infláció, valamint jelenlegi számítási szabályok miatt növekszik a néhány tízezer forintos legalacsonyabb és a többmilliós legmagasabb nyugdíjak közötti különbség. Ezen igazságtalanság mérséklésére egyes ellenzéki pártok, nyugdíjas szervezetek és szakértők az alacsony nyugdíjak egyszeri felzárkóztató emelését és a differenciált nyugdíjemelést javasolják.

Növekszik az aktív dolgozók keresete és a nyugdíjak közötti különbség is, aminek mérséklésére az említett szervezetek a svájci indexálás újbóli alkalmazását javasolják.

Az MSZP már korábban azt javasolta, hogy a 13. havi nyugdíjat mindenkinek azonos összegben, az átlagnyugdíjnak megfelelően kell megállapítani és folyósítani, ez 2021-ben várhatóan havi 148-149 ezer forint lesz. Az MSZP kongresszusán elfogadott program már ennél is tovább megy, mert a 13. havi nyugdíjon túlmenően, azt is tartalmazza, hogy egy átmeneti időre az évente rendelkezésre álló, a svájci indexálás szerint kiszámolt nyugdíjemelésre szánt összegből minden nyugdíjas azonos összegű nyugdíjemelésben részesüljön.

A svájci indexálás lényege, hogy nemcsak az inflációt, hanem az aktív keresők béremelkedését is figyelembe kell venni.

Az MSZP kongresszusa által elfogadott nyugdíjemelési rendszer megvalósítása azt eredményezné, hogy – még svájci indexálás nélkül is – a mintegy 2 millió öregségi nyugdíjas közül 1,3 millió ember magasabb összegű nyugdíjemelést kapna, mint a jelenlegi rendszerben. (A medián nyugdíj 2019-ben 117 500 forint volt.) És ami ennél is lényegesebb, nem nőne tovább a nyugdíjak közötti különbség, költségvetési többletkiadások nélkül, fokozatosan lehetne felzárkóztatni az alacsony nyugdíjakat.