Tóth Bertalan: az MVM leleplezése megtörtént, a felelősségre vonás ezután jön

HírKlikk 2023. december 18. 10:20 2023. dec. 18. 10:20

Az MVM számlázási gyakorlata miatt a gázfogyasztók pénzét az állami energiaszolgáltató hónapokig ingyen használja gyakorlatilag, mint egy kamatmentes hitelt. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hónapok óta küzd az állami energiaszolgáltató tisztességtelen számlázási gyakorlata ellen, az ügy újabb fejleményeiről számolt be hétfői sajtótájékoztatóján a szocialista politikus.

„Határozati javaslatot nyújtottam be az állami gázszolgáltató igazságos, tisztességes és méltányos számlázási gyakorlatának kialakításának érdekében” – közölte Tóth Bertalan a hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján. A szocialista frakcióvezető hónapok óta küzd annak érdekében, hogy az MVM szüntesse meg a tisztességtelen számlázási gyakorlatát és a gázfogyasztók kapják vissza a túlszámlázás miatt kifizetett többletösszeget.

„Ma ugyanis az a helyzet, ha ön is gázzal főz, azzal fűt vagy vizet melegít, akkor az ön pénzét nagy eséllyel ingyen használja a fideszes állam. Úgy is mondhatnám, hogy nagyon sok gázfogyasztó kamatok nélkül ad hitelt az állami gázszolgáltatónak” – mondta a szocialista politikus.

Tóth Bertalan szerint nagyon sokan tapasztalják, hogy az állami MVM mint gázszolgáltató, rendszeresen irreálisan magas összegű gázszámlákat küld ki az ügyfeleinek. A túlszámlázás oka az MVM számlázási módszere, ami egyszerre inkorrekt és követhetetlen. Az illetékesek azzal védekeznek, hogy az indokolatlanul magas számlák miatt befizetett pénzt majd előbb-utóbb visszatérítik. Csakhogy amíg ez megtörténik, a befizetett pénz pár hónap alatt sokat veszít az értékéből. „A jelenlegi, rekord összegű infláció mellett nagyon nem mindegy, hogy kinek a számláján van a pénz” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus.

Túlszámlázás – ez az állami MVM trükkje arra, hogy hónapokig, kamatok nélkül használják a családok pénzét. Az MSZP szerint ez a gázfogyasztó családok megkárosítása. „Jómagam ezt már régóta többször is jeleztem a kormány illetékes vezetőinek, és követeltem, hogy vizsgálják felül az MVM tisztességtelen számlázási gyakorlatát. Mostanra jutottunk el oda, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter elismerte: a Fidesz-kormány tud az MVM által indokolatlanul kiállított, magas összegű gázszámlákról, de azt is hozzátette, hogy 2025-ig nem változtatnak ezen a gyakorlaton. Ez egyszerűen elképesztő! Döbbenetesnek tartom, hogy miközben a fideszes miniszterek és államtitkárok milliós fizetésemelését pár nap alatt sikerül a kormánynak elfogadni és megszavazni, ahhoz már több mint egy év kell, hogy átalakítsanak egy olyan rendszert, amely emberek millióit károsítja meg túlszámlázással. Nem tudom elhessegetni magamtól a gyanút, hogy ez nem véletlen. A Fidesz-kormánynak és az állami MVM-nek ugyanis nagyon jól jön, hogy hónapokig ingyen használhatják azt a pénzt, amit az embereknek az extrém magas gázdíjjal jogtalanul kiszámláznak” – mondta Tóth Bertalan.

„Nehéz nem szándékosságra gondolni, hiszen az MVM több módszert is kidolgozott a gázdíjak túlszámlázására” – tette hozzá a szocialista politikus. Az egyik ilyen például a fogyasztók besorolása. Nagyon sokan nem tudják, hogy az MVM nyilvántartása szerint papíron ők csak fűtésre használják a gázt, emiatt nekik nyáron nulla köbméter kedvezményes gáz jár. Vagyis a nyáron elhasznált mennyiséget a szolgáltató végig piaci áron, a kedvezményes ár többszöröséért számlázza ki. „Aki nem megy be reklamálni, annak a pénzét máris az állami MVM használja” – mondta Tóth Bertalan.

Ezen kívül a számlát még az is drágítja, hogy az MVM szerint enyhébb az idő, akkor minden tájékoztatás nélkül csökkenthetik a felhasználható kedvezményes gáz mennyiségét. Vagyis a fogyasztók nem is tudják, hogy a kedvezményes vagy épp a piaci áron számolt gázt használják.

A szocialista országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy még spórolással sem lehet az MVM számlázási trükkjét kivédeni. Elmondása szerint sokan ugyanis azzal szembesülnek, hogy hiába fogyasztanak sokkal kevesebb gázt, az MVM a havi részszámlájuk összegének többszörösét követeli rajtuk azzal az indoklással, hogy elfogyott az éves, kedvezményes keretük. „Valójában azonban nem a kedvezményes keret fogyott el, hanem az MVM próbál úgy nyerészkedni, hogy az éves keretet a jogszabályi előírásokkal szemben nem a fogyasztó elszámolási időszakának kezdetétől, hanem 2022 augusztus elsejétől kezdte el számolni” – hívta fel a figyelmet Tóth Bertalan. Hozzátette: ezen felül az el nem fogyasztott gázmennyiséget nem levonják az éves, kedvezményes keretből, hanem hozzáadják azt, a részszámlákban figyelembe vett mennyiséghez.

„Ez a bonyolult, követhetetlen és inkorrekt számlázási mód vezet az irreálisan magas összegű gázszámlákhoz, aminek az eredménye az, hogy az MVM hónapokig vagy akár egy évig is ingyen használja a fogyasztók pénzét. Hiába mondja az MVM azt, hogy ezt a pénzt majd egyszer visszatérítik, addigra a befizetett összeg jelentős részét már elviszi az orbáni infláció. Ezért tettem már hónapokkal ezelőtt közérdekű bejelentést a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál és az Energiahivatalnál. Ezért fordultam Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez, azt tudakolva, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a fogyasztói jogok védelme és érvényesítése érdekében. Ezért szembesítettem Lantos Csaba energiaügyi minisztert az MVM számlázási trükközéseivel, és ez vezetett oda, hogy a miniszter úr kénytelen volt elismerni, hogy igazam van. Ez azonban még édeskevés, a megkárosított fogyasztóknak ugyanis még nem elég a beismerés” – szögezte le Tóth Bertalan, aki szerint az MVM tisztességtelen és nyerészkedő elszámolási-számlázási rendszerét a lehető leghamarabb meg kell változtatni, nem 2025-re, hanem minél előbb. „Egy állami cég még időlegesen sem nyúlhatja le az ügyfelei pénzét. Nem használhatja azt ingyen, kamatok nélkül” – hangsúlyozta az MSZP politikusa.

„Az MVM leleplezése már megtörtént. A fideszes miniszter beismerése már megtörtént. Most már csak az kell, hogy az állami cég, vagyis az állam fejezze be az emberek pénzének lenyúlását. Akiket pedig így átvert, azoknak fizessék ki azt a kamatot, ami a pénzük használata miatt jár. Ez a legkevesebb. És a felelősségre vonás még csak ezután jön” – ígérte Tóth Bertalan a sajtótájékoztatója végén.