Tóth Bertalan: Európában tartjuk Magyarországot!

HírKlikk 2021. május 8. 11:00 2021. máj. 8. 11:00

Akar-e Magyarország Európához tartozni? A kérdés első olvasatra talán nem is tűnik komolynak, hiszen hazánk EU-tagságának nincsenek számottevő ellenzői – írta Tóth Bertalan a Népszavában.

Az MSZP társelnöke, frakcióvezetője a lapban megjelent írásában hangsúlyozza, hogy mind az emberek, mind pedig a pártok egyetértenek abban, hogy az EU valamennyiünk érdekét szolgálja. Tudják ezt a Fidesz-rezsim vezetői is, hisz' ők azok, akik a legtöbb hasznot húzzák az ország uniós tagságából. És itt nemcsak a közösségi források állami szintű lenyúlására utal, hanem arra is, hogy a Fidesz konkrétan pénzre váltja Magyarország EU-tagságát. Elég, ha felidézzük, hogy Orbánék milliárdokat kerestek a letelepedési kötvényeken.

Ezért aztán a kérdést inkább érdemes úgy feltenni, hogy a jelenlegi körülmények között meddig maradhat hazánk az Európai Unióban? A helyzet ugyanis az, hogy Magyarország most szinte semmiben nem felel meg azoknak a demokratikus követelményeknek, amelyek alapján 2004-ben az EU tagja lett. A Fidesz-rezsim mostanra szinte teljesen lebontotta a magyar jogállamiságot. A demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere már a múlté. Az Alkotmánybíróságban és a Kúria élén ülő fideszes káderek Orbán Viktor bábjai. A köztársasági elnök pedig egy mindenhez asszisztáló pártkatona.

A manipulált és tisztességtelen választási rendszer révén szerzett kétharmaddal a Fidesz szavazógéppé silányította a parlamentet: a valódi döntési jogkör egy olyan szűk klikk kezébe került, amely a háttérből, demokratikus kontroll nélkül dönt az ország sorsáról.

A magyar médiahelyzet is pártállami időket idéz: országos sajtóbirodalom szolgálja Orbán rendszerét, közszolgálati tájékoztatás helyett a fideszes pártközpontból irányított agymosás zajlik.

Ez a rombolás nagyon is tetten érhető a hétköznapokban: a jogállamiság hiánya azt jelenti, hogy nincs kiszámíthatóság és nincs biztonság. Az ugyanis nem jogállam, ahol a rendőr bárkit elvihet egy kormányt kritizáló Facebook-bejegyzés miatt. Jogállamban nem szüntetnek meg független újságokat és rádiókat, a bíróságok ítéletét az állam is betartja, nem pártkatonák irányítják és birtokolják az egyetemeket, az iskolákból nem csinálnak ideológiai átnevelő intézményeket, a Munka Törvénykönyve nem teszi kiszolgáltatottá a dolgozókat, a hatóságok előtt pedig mindenki egyenlő, mert a legfőbb ügyész akár a korrupciógyanúba keveredett miniszter vagy miniszterelnök ellen is vizsgálatot indít.

Magyarország ma nem ilyen ország. Mégis tagja az Európai Uniónak. Tóth Bertalan szerint a magyar demokrácia lebontása korántsem nevezhető egy ország belügyének és nem elszigetelt jelenség. Amit a Fidesz-kormány tesz, az az egész Európai Uniót, s ezzel együtt a kontinens békéjét és biztonságát veszélyezteti. A magyar illiberális rendszer olyan lehet, mint egy vírus. Ha nem lépnek fel ellene, az egész közösséget megfertőzheti.

Reméli, a mostani pusztító járvány hamarosan megszűnik, mi, magyarok pedig eldönthetjük, merre haladunk tovább. A fentiek alapján kijelenthetjük: Magyarország a Fidesz vezetésével zsákutcába tart és az egész kontinens biztonságát veszélyezteti. Az Európai Unió ezt nem fogja tétlenül nézni, nekünk pedig azt kell megakadályoznunk, hogy a Fidesz-rezsim bűneiért az egész ország bűnhődjön.

A jogállam és a demokrácia helyreállítása érdekében új Alkotmányt kell elfogadni, amelyet népszavazással kívánnak megerősíttetni. Az MSZP javaslata szerint ez biztosítja majd a demokratikus alapjogokat, garantálja a köz- és a magánvagyon megóvását, megalapozza az arányos választási rendszert és garanciális szabályokat tartalmaz az erőszakszervezetek és az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának tilalmára.

Forrás: Népszava