Tóth Bertalan: senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t

HírKlikk 2020. február 21. 16:30 2020. feb. 21. 16:30

Az MSZP egyenlő félként kíván részt venni az ellenzéki együttműködésben – jelentette ki a párt elnöke pénteken, Szegeden.

A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját

– mondta a politikus annak kapcsán, hogy az MSZP két fővárosi kerületi polgármestere, Kiss László és Szaniszló Sándor bejelentette, átlép a DK-ba.

A pártelnök csalódottságának adott hangot a két politikus távozása miatt. Szavai szerint, a párt közössége – akik keményen dolgoztak a két polgármester sikere érdekében – szintén csalódottak.

A politikában ők senkik nem lennének az MSZP nélkül", és nem is nyertek volna október 13-án. A két polgármester „hátba szúrta" ezt a közösséget – mondta Tóth Bertalan, hamisnak és elfogadhatatlannak nevezve az érintettek érvelését, amely szerint a DK Európa-politikája vezetett távozásukhoz. Mint mondta, az már az önkormányzati választásokkor ismert volt.

Ez a hamisság és etikátlan viselkedés bizalomvesztéssel jár – hangsúlyozta az elnök, aki javasolja a párt szombaton ülésező választmányának, hogy az, aki a MSZP-ből kilépve, az önkormányzati vagy parlamenti választásokon más párt színeiben indul, ne kaphassa meg támogatásukat.

A „köztársaságpárti szövetség" 2019-es önkormányzati választási sikerei nem valósulhattak volna meg az MSZP tagjai, közössége, intézményrendszere és kampánytudása nélkül. A szocialisták pozíciókat is föladva rengeteg áldozatot hoztak az együttműködés sikeréért – szögezte le a politikus.

Október 13-án az MSZP megerősödött, képviselői száma csaknem négyszáz, polgármesterei pedig 45-en vannak – mondta. Az elnök szerint, alábecsülik a szocialistákat, akik városi, nagyvárosi szinten a legerősebb párt. Ezeken a településeken szinte sehol nem győzhet olyan, aki nem bírja az MSZP támogatottságát.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség népszerűsége stabil, hónapról-hónapra emelkedik, azonos a Momentum és a Jobbik erejével, de a demokratikus pártok csak közösen tudnak a Fidesszel szemben küzdeni, külön-külön gyengék.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott, „néhány ember örömlányos mentalitása nem zavarja", kitart a párt újbaloldali és szövetségi politikája mellett. Az MSZP a március 14-i kongresszuson elfogadandó stratégiája szerint, szakítani kívánnak a neoliberális gazdaságpolitikával, az elitek érdekeit támogató harmadik utas szociáldemokrata politikával. A párt politikája az igazságosságra, a szolidaritásra épül,  amely mindenki számára esélyt teremt a felemelkedésre – tette hozzá.

A pártelnök kezdeményezi Budapesten és a két érintett kerületben az együttműködési keretek felülvizsgálatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, az MSZP hisz az ellenzéki együttműködésben és a főváros sikerében.

Forrás: MTI/Hírklikk