Tóth Zoltán: a Belarusz választás minta a magyar választásokra

HírKlikk 2020. szeptember 23. 19:55 2020. szept. 23. 19:55

A választási szakértő a Népszavának adott interjúban részletesen beszámolt arról, hogy mit tapasztalt a belarusz választásokon. Elmondta, hogy Magyarországon is egyre inkább alkalmazzák a választási csalások ott használt módszereit.

„Öt alkalommal volt lehetőségem az Európai Választási Szakértők Egyesületének (ACEEEO) főtitkáraként jelen lenni a belarusz választásokon, és egyetlen olyan alkalom sem volt, amikor az EU, EBESZ vagy az ACEEEO elismerte volna a választások tisztaságát" – mondta Tóth Zoltán a Népszavának. „Az Európai Parlament jogi megfigyelőket nem, de politikait mindig küldött, jelentésükben rendre elmarasztalták a választások tisztaságát, elvetették annak demokratikus jellegét. Azonban az EP nem nagyon foglalkozott ezzel az üggyel, tekintve, hogy Belarusz nem tagja az EU-nak."

„Attól még nem demokratikus egy ország, hogy formálisan vannak ellenzéki pártok. ... Döntő kérdés, hogy nem létezik igazi többpártrendszer Belaruszban. Indulnak a választásokon ellenzéki személyek, de ez nem valós többpártrendszer. Másik lényegi kritérium a választókerületek kialakítása. Ezek úgy vannak megrajzolva, hogy a lehető legkevesebb vokssal a lehető legtöbbet nyerje a kormányzó párt. Erre van példa Magyarországon is, a Pest megyei választókerületek jelenlegi átalakítása is épp erről szól. Alapkritérium a szavazatszámlálási bizottságok felállítása. Ezekbe kizárólagosan a Lukasenko emberei kerülhetnek be, az ellenzék nem."

„Belaruszban gyakorlatilag a Lukasenko rezsim jelöltjeinek kampánya teljes egészében állami pénzből folyik – akárcsak Magyarországon. Ez egyébként ellentétes a választás minden nemzetközi elvével. A jelölteket az adott pártnak, nem pedig a kormánynak kell finanszíroznia. Sajnos nálunk is a kampánypénzek közpénzből áramlanak a Fideszhez. Ugyancsak meghatározó tényező a médiahasználat."

„A kampány szerves része az ellenzéki jelöltek bebörtönzése, a családtagok elbocsátása a munkahelyekről. Most is így volt, Tyihanovszkaja is azért lett jelölt, mert férjét bebörtönözték. Nincs olyan eleme a választási kampánynak, amire azt lehet mondani, hogy tisztességes. Van viszont egy eleme, ami rendkívül veszélyes – a háromnapos választás. Hivatalosan ott is vasárnap rendezik, de lehetőség van arra, hogy elfoglaltságra hivatkozva, előre leadják voksaikat, akik kérik. Több ilyen helyiséget is meglátogattunk, sehol sem volt jelen több mint egy fő a bizottságból, nem volt névjegyzék, csak szavazólapok, amiket minden kontroll nélkül lehetett az urnába dobni. Ez melegágya a választási csalásnak."

„Sem Oroszországban, sem Belaruszban nincsenek megteremtve a titkos választás feltételei. Nagyvárosi szavazókörökben van paraván, de máshol csak egy üres íróasztal, ott kell kitölteni a szavazólapot. Olyannak is tanúja voltam egy belarusz faluban, hogy a polgármester ott állt az ajtónál, figyelte, ki miként szavaz, majd megnézte a polgárok szavazólapját, és ha nem jól ikszeltek, akkor intett, a bizottság egy tagja pedig azonnal új szavazólapot adott."

Magyarországon is egyre inkább hasonló a helyzet a kisközségekben. „Munkanélküliség van, a polgármester uralja a közmunkát, így uralja a választópolgárok akaratát. A legkülönbözőbb módszereket alkalmazzák arra, hogy ellenőrizzék az általunk titkosnak nevezett voksolást. Van, ahol az volt a feltétel, hogy le kellett fényképezni, majd bemutatni a szavazólapot. Vagy ott van a láncszavazás, ami egy ideig a legtipikusabb módszer volt. Ez azt jelenti, hogy ki kell vinni egy üres szavazólapot, a következő kap helyette egy kitöltöttet, amit bedob az urnába, és mind így. A kisközségek környéki földbirtokosok teljes mértékben uralják a környék munkaerőpiacát, így az emberek akaratát is. Jogi értelemben titkos a szavazás, de az a közeg, amiben az emberek élnek, márpedig 2 millió ember él kisközségben Magyarországon, az a helyi kiskirályoktól függ."

„Sajnos az ellenzék képtelen arra, hogy minden szavazókörbe küldjön tagot, így a fideszes önkormányzati többség delegálja a bizottsági tagokat, és ha az ellenzék őket nem ellenőrzi, akkor bizony ott visszaélések lesznek."