Tóth Zoltán: lehet-e még normális, emberi hangon megszólalni a szerelemről?

Millei Ilona 2024. szeptember 24. 14:55 2024. szept. 24. 14:55

Tóth Zoltán választási szakértő új arcát mutatja be abban a könyvben, amelyet feleségével, Kiss Katalinnal együtt házasságuk ötvenedik évfordulójának megünneplésére állítottak össze azokból az interjúkból, amelyek a Civil Rádió Olvasókörében elhangzottak. Tóth Zoltán ugyanis a Civil Rádió Olvasókörében 2014 óta készít műsorokat és ebben többek között annak is utánajárt, miért végződik a házasságok 50 százaléka válással. A sorozat minden része a szerelem, a szeretet, a gyűlölet és az ehhez a gondolatkörhöz tartozó fogalmakhoz kapcsolódik. A könyv címe „A szerelem folytatása a szeretet vagy a gyűlölet?!”

Tóth Zoltánt a Hírklikk olvasói a vele készült interjúinkból leginkább választási szakértőként ismerik. Ez persze nem csoda, hisz az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának elvégzése után 1983-tól 1988-ig a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának munkatársaként törvények és a választások előkészítésével foglalkozott, majd az MSZMP-kormányzat választási szakértőjeként 1989-ben részt vett a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain. 1990-től 1999-ig a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Választási Iroda vezetője volt, amivel párhuzamosan 1995-től 1998-ig a Központi Nyilvántartó és Választási Hivatal vezetőjeként is tevékenykedett. 1997-ben a Horn-kormányban informatikai és távközlési miniszteri biztosi feladatokat látott el, az első Orbán-kormány idején, 1998–1999-ben pedig a belügyminisztérium informatikai és távközlési helyettes államtitkára volt. 1998-ban sikeresen letette közigazgatási szakvizsgáját.

A 2018-as országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció képviselő-jelöltjeként indult a budakeszi székhelyű Pest megyei 2. számú választókörzetben, de még a választás előtti hetekben visszalépett az LMP színeiben induló Szél Bernadett javára.

Tóth Zoltán köztisztviselői pályafutását a legalacsonyabb ügyintézői beosztásban kezdte, minden államigazgatási lépcsőfokot megjárt és 30 év után közigazgatási államtitkárként fejezte be. Közigazgatási gyakorlatát a törvényességi ellenőrzés, a választás, a népesség-nyilvántartás területén szerezte. Törvényelőkészítő tevékenysége 10 törvénnyel és több tucat kormányrendelet kodifikációjával kapcsolatos. Speciális területe az országos adatbázisokhoz kapcsolódó számítógépes hálózatok szervezése és szabályozása. Választási szakértőként 5 kontinensen 30 országban tevékenykedett. Vezetője volt az Európai Választási Szakértők Egyesületének. Erről posztjáról 2011-ben mondott le. Vagyis elmondhatjuk róla, hogy a választások minden csínját-bínját ismerte és ismeri.

Azt már kevesebben tudják róla, hogy a Civil Rádió Olvasókörében 2014 óta készít műsorokat. Az aktualitások mellett igyekszik olyan sorozatokat készíteni, amelyekben tematizálja az azonos témájú vagy gondolati ívű interjúkat. Az eddigi sorozatok címei: Új könyv, Budapest, Rendszerváltás, Gazdaság, Hogyan távozzunk? A Biblia emberei, Ünnepek.

Az Olvasókör műsorában feleségével, Kiss Katalinnal ötvenedik házassági évfordulójuk megünneplésére egy új rádió-interjú sorozatot indítottak, amelyben utánajárnak, miért végződik a házasságok 50 százaléka válással. Ennek címe: „A szerelem folytatása a szeretet vagy a gyűlölet”. Mint Tóth Zoltán elmondta: „ez a mondat Spiró Györgytől származik, amelyet mi a magunk részéről csak annyiban egészítünk ki, hogy a mondat végére egy kérdőjelet és egy felkiáltójelet teszünk. A műsorsorozat minden része a szerelem, a szeretet, a gyűlölet és az ehhez a gondolatkörhöz tartozó fogalmakhoz kapcsolódik.” 

Az egyetemen úgy tanítják a szerelem előzményeit és utóhatásait, hogy „már a görögök is…”. A konkrét szerelmi példákat lehet idézni Homérosz műveiből, Szapphótól, Shakespeare-től, Moliére-től, vagy a későbbi szerzők, Petőfi Sándor, József Attila, Baranyi Ferenc vagy Erdős Virág verseiből.

Ám ennek a sorozatnak az a célja, hogy a kultúrtörténeti emlékek mellett megpróbálják a mai kor emberéhez – élvezetesebb, de nem bulváros – módszerrel közelebb vinni a mondanivalót. Tóth Zoltán szerint „talán a Spiró idézet részletesebb megértését elősegíti, ha egy amerikai film, az Ovizsaru megnézését ajánljuk a hallgatóknak. A világsztárok a filmvásznon, XXI. századra is jellemző családi konfliktusokat mutatnak be: szerelem, házasság és válás, szeretők és háromszögek, elhagyott és elrabolt gyermekek, vagyonmegosztás, egyéni és társadalmi felelősség, az óvodai és iskolai nevelés problémái, a tanári béremelés szükségessége stb. Mindez egy amerikai film 90 percébe sűrítve: krimi demokráciába és szerelmi történetbe ágyazva, amelyben kutyák és gyermekek is szerepelnek, és a végén happy end! És boldogan mehetsz haza, hogy ma is győztél! (Megint tévedtél, de volt egy jó 90 perced.)

A királyi tévék ontják magukból a szent családról szóló kegyeskedő filmeket, agygyaluló párkapcsolati kvízeket és műsorokat; a kereskedelmi tévék ontják magukból a félvilági és a pornó filmeket. A profit-érdekeltség elfoglalta a párkapcsolatokat szervező weboldalakat és párkapcsolati terapeutákat. Érthető, ha a profit édes reménye mindenkit csábít, de lehet-e más hangot is megütni? Lehet-e még normális, emberi hangon megszólalni a szerelemről, annak előzményeiről és utóhatásairól?”

Ez a műsorsorozat azoknak szólt, akik emberi hangon akarnak hallani a szerelemről, a szeretetről és a szakításról. A műsorvezető Tóth Zoltán, a szerkesztő Kiss Katalin volt.

Az elhangzott műsorok a közelmúltban privát kiadásban, a Közíró Nonprofit Kft. gondozásában könyv formában is megjelentek. A szerzők a műsorokban művészekkel, tudósokkal, szakértőkkel beszélgettek többek között olyan kérdésekről, mint például: a szerelem, a szeretet és a gyűlölet emberi történetei megjelennek-e a többistenhitek legendáiban, az egyistenhitek szent könyveiben is, vagy, hogy hol keletkezik a szerelem az agyban, a lélekben, a szívben, vagy a nemi szervekben, hogy örömszerzésre, vagy isteni parancsra szeretkezünk-e a párunkkal. Ebből saját élettapasztalatuk, tudásuk, a videointerjúk valamint az irodalom és a filmjegyzéken alapuló ismereteikből megírták a Fogalomtárat. 

A könyv második részében találkozhatnak egy technikai újítással is, a QR kód alatt levő interjúk videováltozata is megtekinthető. A QR kód ingyenesen letölthető minden okos mobilra, vagy számítógépre. Tóth Zoltán és felesége azoknak, akik nem ismerik ezt a módszert azt ajánlják, forduljanak segítségért unokájukhoz.

Azért félreértés ne essék, az olvasók egy igazi e-könyvet tartanak a kezükben, egy hagyományos nyomtatott könyvet, amely őrzi az 500 éves olvasási módszert, és az új digitális világ előnyeit, egy kattintással elérhető videókat. 

A könyvnek nincs ára, mindenki annyi támogatást ad érte, amennyit jószántából jótékonyságra kíván fordítani. Ugyanis ezt a bevételt ellenőrizhető módon teljes egészében jótékonyságra fordítják. Az interjúalanyok, többek között Spiró György író, Gábor György vallásfilozófus, Donáth László evangélikus lelkész, Szunyogh Szabolcs, Iványi Miklós lelkész, Bede Zsuzsa pszichológus, vagy épp dr. Bárándy Zsuzsa ügyvéd, Karsai Eszter református lelkész, Beer Miklós püspök, Berentés Éva pszichológus, dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, Boros Péterné szakszervezeti vezető, Karsai Dániel alkotmányjogász szintén jótékonyságból működtek közre a könyv elkészültében. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom