Tóth Zoltán: nem számítok arra, hogy tisztességes választások lesznek Magyarországon

Millei Ilona 2024. május 26. 07:00 2024. máj. 26. 07:00

Nem érkeznek nemzetközi megfigyelők az EP-, és az önkormányzati választásokra – közölte Tóth Zoltán. Ahhoz ugyanis meghívást kell küldenie az adott tagállam kormányának. A magyar kormány pedig ilyen meghívást nem adott ki. Ezért a kamupártok jelenléte, és amiatt, hogy az információkhoz 2010 óta egyenlőtlenül lehet hozzáférni, a választási szakértő nem is számít arra, hogy tisztességes választások lesznek Magyarországon. Még akkor sem, ha netán az ellenzék részleges sikereket ér el. 

Az EP-választáson induló pártok május 3-áig, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a települési nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-áig, a listát állító jelölőszervezetek május 7-éig gyűjthették az ajánlásokat, az íveket ezután pedig vissza kellett vinniük a választási irodákba. Országosan azonban több mint tízezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtés után. De miért baj, ha nem viszik vissza az ajánlóíveket?

Először is azért, mert technikailag nem célszerű, ha egy biztonsági jelekkel ellátott üres irat kóvályog az országban. A második ok inkább tartalmi, mégpedig az, hogy ne számolatlanul adják ki a jelöltajánló-íveket, hanem a választási iroda tudja, mennyit adtak ki, és összesen mennyit kell visszavárni. Az ugyanis egy választási alapelv: mielőtt elkezdjük a választási folyamatot, tudnunk kell, hogy azokban elvileg hányan vesznek részt, illetőleg kik azok, akik majd nem vesznek részt. A harmadik ok, hogy meg akarják büntetni azokat a pártokat, amelyek „csak úgy” kikértek ajánlóíveket, és nem gyűjtöttek ajánlásokat. Ezek ilyen enyhe csalásmegelőző módszerek. 

A jelöltekre és a jelölölőszervezetekre a választási bizottságok országosan 10 078 000 forint bírságot szabtak ki. De, ha a pártok úgyis tudják, hogy fizetniük kell azért, mert nem viszik vissza az ajánlóíveket, akkor miért éri meg nekik, hogy azokat ne is vigyék vissza?

Mert ezek az úgynevezett kamupártok, amelyeknek teljesen minden mindegy. A pénz nem az ő zsebükből megy rá, de a pénz azt sem érdekli, aki adja.

Vagyis gyakorlatilag nem fogják tudni a választási irodák behajtani a bírságot?

Igen. Ennek pedig egy szankciója van, hogy aki nem fizeti be a bírságot, az nem indulhat a következő választáson. 

Vagyis ugyanúgy választási csaláshoz vezethet, mint az, hogy Magyarországon 14 éve nincs biztosítva az információhoz való egyenlő hozzáférés? 

Igen, ezek látszatintézkedések, és azt hiszik róluk, hogy megakadályoznak valamit velük. Szerintem pedig nem. Az a probléma, hogy a kamupártok egyáltalán indulhatnak, és ezeket stikában finanszírozzák, például épp a Fidesz. 

Nyilván az finanszírozza azokat, akinek érdeke, hogy legyenek… 

Így van. Minden tizedszázalék számít, amit elvonnak az ellenzéktől. 

Visszatérve az információhoz való egyenlő hozzáféréshez, ön, mint választási szakértő, Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal és Palotás Jánossal még 2023 szeptemberében összeállított egy anyagot, és december 8.-án át is adták azt az összes ellenzéki EP- képviselőnek. Az volt a céljuk, hogy Magyarországon biztosítsák a szabad választás kikerülhetetlen és nélkülözhetetlen alapfeltételét, amelyet a magyar társadalom 2010, de különösen 2014 óta nélkülöz – az információhoz való egyenlő hozzáférést.  Mi lett ennek a sorsa? 

Azt tudjuk, hogy beadták, és az el is jutott az Európai Unió illetékes szerveihez. Ahhoz azonban – és ezt nem mentegetőzésként mondom –, hogy az EU-ból nemzetközi megfigyelők érkezhessenek Magyarországra, meghívást kell kapniuk. A magyar kormány ilyen meghívást nem adott ki. Ebből az következik, hogy az Európai Unióból nem érkeznek most választási megfigyelők, mert az uniós joganyag tartalmazza, hogy meghívásra vesznek részt a választási megfigyelésen. És a Fidesz nem küldött ilyen meghívást. 

Viszont tudjuk, hogy az egyenlő információhoz való hozzáférés 2010 óta nem működik Magyarországon…

Ez így van. Most nagyon pozitív az a fejlemény, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság is jóváhagyta a médiaszabadságról szóló uniós jogszabályt, de ennek az alkalmazása csak az EP-választás után kezdődik. Tehát jelenleg van ugyan jogszabály, de még nem hatályos, ezért a jogállami elveknek megfelelően, még nem is alkalmazzák. 

Vagyis az információhoz való egyenlő hozzáférés akadályozásában továbbra is „szabad a vásár” a kormány részére? 

Így van. Én nem számítok arra, hogy bármilyen módon is tisztességes választások lesznek Magyarországon, és ezt akkor is mondom, ha netalán az ellenzék részleges sikereket ér el. 

Mit tesz, mit tehet az Európai Unió?

Úgy gondolom, hogy az európai parlamenti választás tanulságait levonva, valószínűleg mind az Európai Parlament, mind az Európai Bizottság bizonyos reformokat kíván végrehajtani a választójogi rendszeren. De ennek a részleteit még nem ismerem.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom