Tovább dagad a Tiborcz-birodalom, bekebelezik a posta biztosítóit

HírKlikk 2024. július 9. 06:20 2024. júl. 9. 06:20

Többségi tulajdont szerez leányvállalatán, a Gránit Biztosítón keresztül a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban a Waberer's-csoport – közölte a vállalat a tőzsde honlapján hétfőn.

A tranzakcióval a Gránit Biztosító csaknem 67 százalékos részesedést szerez a két biztosítóban.

A terjeszkedéssel a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő Gránit Biztosító az eddiginél sokkal szélesebb kört érhet el az élet- és nem életbiztosítási szegmensben egyaránt, és a hazai biztosítási piac meghatározó szereplőjévé válik – írták. A tranzakció lezárása – a hatósági engedélyek megszerzése után – 2024 őszén várható. Hosszabb távon a tranzakció célja, hogy a Waberer's-csoport meghatározó részesedést szerezzen a teljes magyarországi biztosítási piacon – írta a Waberer's.

A tájékoztató szerint a csoport 100 százalékos tulajdonában lévő Gránit Biztosító Zrt. július 8-án írt alá adásvételi szerződést a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. kétharmados – 66,925 százalékos – részesedésének megvásárlásáról a magyar állam 100 százalékos tulajdonában lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-vel. A postai biztosítók együttes megszolgált díjbevétele 60,7 milliárd forint, míg adózott eredményük 2,2 milliárd forint volt 2023-ban.

A Magyar Posta Biztosító Zrt. és Magyar Posta Életbiztosító Zrt. a magyar biztosítási piac meghatározó szereplője komplex élet- és nem-életbiztosítási termékportfolióval. A mostani tranzakcióval a Waberer's a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést, és jelenik meg az életbiztosítási szegmensben. Továbbá a nem életbiztosítási piacon mostaninál szélesebb ügyfélkört érhet el. A postai biztosítók hálózatán keresztül ráadásul sokkal több helyen, fiókban tud megjelenni a társaság, így olyan településeken, térségekben is elérhetőek lesznek a Gránit Biztosító szolgáltatásai, ahol eddig kevésbé volt jelen a vállalat – közölték.

A Waberer's részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb árfolyama 4190 forint, a legalacsonyabb 1985 forint volt.

A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2023 szeptemberében jelentette be, hogy a Magyar Posta Biztosítóban és a Magyar Posta Életbiztosítóban meglévő tulajdonrészét – nemzetközi sztenderdeknek és legjobb gyakorlatoknak megfelelő – transzparens piaci eljárás keretében értékesíti. A pályázat keretében három hazai és nemzetközi társaságtól érkezett érvényes ajánlat; a nyertes, a legmagasabb értékű ajánlatot benyújtó, a Waberer's Csoporthoz tartozó Gránit Biztosító kiválasztása üzleti alapon, nemzetközi tanácsadócég bevonásával történt – írták. A tranzakció pénzügyi zárása az illetékes felügyeleti hatóságok jóváhagyását követően, tervezetten 2024 őszén valósulhat meg.

A postai biztosítók ügyfeleinek meglévő szerződéseit, a biztosításkötést, a mindennapi ügyintézést a tulajdonosi tranzakció nem befolyásolja – írta a Corvinus.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom