Tovább dübörög a NER: 3 milliárdos tendert nyert Mészáros öccse

Zutyu 2022. április 10. 07:00 2022. ápr. 10. 07:00

A Magyar Közútkezelő hidjainak karbantartását nyerte el Mészáros Lőrinc öccse két évre. A keretösszeg 70 százalékának lehívására kötelezettséget vállalt az állami cég.

Hárommilliárd forint plusz áfa értékben írt ki tendert az állami tulajdonú Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. a kezelésében álló hidak karbantartására – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A hatalmas megbízás két céghez, az erdőkertesi Egomax Kft.-hez és a Mészáros János tulajdonában lévő Híd-Tám Kft.-hez került. Mészáros János a Magyarország egyik leggazdagabb embereként és Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként ismert Mészáros Lőrinc öccse. A megrendelő állami cég a keretösszeg 70 százalékát biztosan lehívja, ez áfa nélkül 2,1 milliárd forint.

Az eredményhirdetésből kiderül az is, hogy a kiíró tájékoztató jelleggel rögzítette: a keretszerződés időtartama alatt a gépjármű által használt közúti hidak felújítására irányuló eseti megrendelések minimálisan tervezett mennyisége 150 darab lesz.

A 24.hu korábbi cikke szerint a 2002-ben alapított Híd-Tám Kft.-t 2016 márciusában vette meg a felcsúti üzletember, de sokáig csak a nagy testvér alvállalkozójaként tűnt fel. 2019-ben azonban felívelt a társaság helyzete, akkor nyerte el első jelentősebb tenderét. 2 milliárd 488 millió forintért fejezhették be a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáróját.

A Híd-Tám Kft. egyébként a Magyar Közút híd karbantartási tenderein sem most nyert először, hanem ugyancsak 2019-ben. Akkor 36 hónapra szerződtek nettó 3 milliárdért, most két évre szól ugyanennyiért a megbízásuk, illetve a keretösszeg kimerüléséig.

Mészáros János már alanyi jogon is sokat kaszált cégeiből. A koronavírus okozta válság első évében összesen 693 millió forint osztalék kifizetést szavaztak meg Mészáros János három nagy cége, a Pegazus Trade Kft., a Herceghalom Interat Zrt. és a Híd-Tám Kft. 2020-as nyereségéből. A tavalyi adatok még nem állnak rendelkezésre.