Tovább nőtt a távolság a szupergazdagok és a szegények között

HírKlikk 2021. december 8. 12:07 2021. dec. 8. 12:07

Mindössze 2750 ember kezében van a világ összvagyonának 3,5 százaléka.

3600 milliárd euróval nőtt a világ dollármilliárdosainak vagyona a járvány alatt a World Inequality Lab elemzése szerint. A Bloomberg által szemlézett tanulmányt a hvg.hu idézi. Eszerint soha nem nőtt még ekkorát az egyenlőtlenség, amióta vezetik az adatokat: most már nagyjából 2750 ember kezében van a világ összvagyonának 3,5 százaléka, míg 1995-ben a dollármilliárdosok még csak az összes pénz egy százalékát birtokolták.

Ha nem csak a leggazdagabb néhány embert nézzük, hanem kibővítjük a kört a társadalom felső tíz százalékára, az látszik, hogy a világ leggazdagabb tizedénél van a Föld összes vagyonának legalább 60 százaléka. Jelentős regionális eltérések látszanak természetesen. Európa ilyen szempontból már-már az egyenlőség bajnokának tűnhet, itt „csak" a vagyon 35,8 százaléka a felső tíz százaléké, míg Latin-Amerikában és a Közel-Keleten ez az arány 75 százalékos. Azért ezen belül is van egy elitréteg: a legvagyonosabb egy százalék birtokolja az összvagyon 25 százalékát még Európában is, ráadásul mi vagyunk a világ egyetlen olyan régiója, ahol ez az arány 30 százalék alatti.

Nem csoda, hogy az elemzés egyik fő megállapítása az: a világ jelentős részén a középosztály eltűnik, kevés gazdag és sok szegény van inkább.

Forrás: hvg.hu