Tovább nőtt Békés megye lemaradása

HírKlikk 2021. június 13. 20:00 2021. jún. 13. 20:00

Békés megye gazdaságát a járvány súlyosabban érintette, mint a magyar gazdaság egészét, így a lemaradása nőtt – szögezte le a Világgazdaságnak adott interjújában a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Orosz Tivadar szerint jelentős fejlesztésekre lenne szükség a már folyó közlekedési projekteken. A határmenti megyék leszakadása reális veszély.

Békés megyében tavaly az ipar teljesítménye 7,6, az építőiparé 11 és a beruházások volumene is 11 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma csaknem a felére esett vissza. Az elmúlt évben a megyében több mint kétszer annyian haltak meg, mint ahányan születtek, gazdasági leszakadásuk erősödött – sorolta a Világgazdaságnak a megyére vonatkozó lehangoló adatokat,  fejleményeket Orosz Tivadar.

Korábban a baranyai kamaraelnök figyelmeztetett arra, hogy az egyes határ menti megyék súlyosan lemaradhatnak, mindenesetre Békés leszakadását a járvány okozta válság egyértelműen tovább erősítette. A mezőgazdaság súlya az országosénál nagyobb és jelentős, de a csapásokat nem tudták kompenzálni. 

A kamarai elnök szerint az élelmiszeripar minőségi előrelépésére, komoly és tartós állami támogatására van szükség. Ezen túl, jelentős ipari fejlesztéseket is sürgetett, s ehhez állami támogatású és irányítású, pozitív diszkriminációt alkalmazó felzárkóztatási programokat, akár önálló operatív programot is, mert a megye magántőke-ereje gyenge, és alacsony fizetőképes kereslettel párosul.

Orosz végül beszélt arról is, hogy Magyarország a most induló uniós fejlesztési ciklusban – a hitellehetőséget is figyelembe véve – az eddigieknél sokkal több, mintegy 51,6 milliárd eurónyi forrással számolhat. Ugyanakkor a látható fejlesztési irányok kevésbé fogják érinteni a megyei fejlesztéseket.