Tovább titkolózik a kormány

Bánó András 2021. január 24. 07:03 2021. jan. 24. 07:03

Kínos dolog derült ki az orosz vakcinával kapcsolatban. Noha Kásler miniszter már decemberben elbüszkélkedett azzal, hogy kaptunk 6000 dózis Szputyik V-t az oroszoktól, és elkezdődik ennek a vakcinának a bevizsgálása, mostanra kiderült, ezek az oltóampullák azóta is a fagyasztóban vannak. Úgy engedélyezte – vészhelyzetre hivatkozva – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet a Szputnyikot, hogy egyetlen kísérletet sem hajtott végre.

Hogy miért? Hát azért – volt a válasz –, mert „a hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyeket több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését.”

Alátámasztották az intézet pozitív értékelését? Kíváncsi vagyok – de azt hiszem, nemcsak én –, hogy minek alapján értékelt látatlanban pozitívan az OGYÉI? Akkor még nem is láthatták az oroszok dokumentumait! Olvasták talán a Pravdát, és minthogy a lapban jókat írtak, ők ezt minden további nélkül elhitték? Vagy milyen más ok alapján döntöttek? Jó volna, ha ezt is tudomásunkra hoznák, mielőtt elkezdenék beadni egymillió embernek az orosz vakcinát. Már csak azért is, mert kiderült: egy szót sem szóltak se az intézeti szakemberek, se a Mátyás király származását kutató Kásler miniszter (mi is lenne sürgősebb feladat a tárcavezető számára, mint ez a kutatás járványhelyzet idején) arról, hogy a 6000 ampullában megbúvó oltóanyaggal semmit sem csináltak.

Noha Szijjártó miniszter próbált azzal érvelni, hogy az elmúlt évtizedekben mindig minden oltóanyag a Szovjetunióból érkezett, és Eperjes Károly színművész is azt hangoztatta, hogy ő, aki már kétszer elkapta a koronavírust, gond nélkül oltatja majd be magát a Szputnyikkal, a felmérések mégis azt mutatják: a magyar lakosság valahogy mégis inkább a Pfizerben vagy a Modernában bízik. Kellene valamilyen bizalomerősítő hullám, hogy a szkeptikusok megváltoztassák véleményüket. Az ugyanis, hogy egy magyar szakértő delegáció az oltóanyaggyárban végignéz egy gyártási folyamatot, még nem jelenti, hogy az átlagembernek bízni kellene a gyártósoron ampullákban végiggördülő oltóanyagban.

Glasznyoszty (magyarul nyíltság, nyitottság) – volt anno Gorbacsov elhíresült szlogenje. Glasznoszty kell idehaza is oltás-fronton szintén. Újhelyi István, az MSZP uniós képviselője három ország vaskos terjedelmű oltási tervét mutatta meg, miközben elmondta: továbbra sem árulta el neki egyetlen, az ügyben érintett felelős szerv, hol is van a magyar oltási terv, létezik-e egyáltalán? Tovább tart tehát az érthetetlen kormányzati titkolózás, és változatlanul megállja a helyét a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula elhíresült mondása: a hazai oltási tervből csak az oltási terv hiányzik.