Triesztben már olcsóbban lehet lakást venni, mint Budapesten

HírKlikk 2024. október 2. 17:10 2024. okt. 2. 17:10

Bő tíz évvel ezelőtt egy olaszországi lakás nagyjából háromszor annyiba került, mint egy magyar. Az azóta eltelt időben viszont az Európa-bajnok magyarországi lakásár-emelkedés és az olaszországi stagnáló lakásárak hatására a két ország árszintje hasonló szintre került. Ennek is szerepe van abban, hogy egyre több magyar dönt az olaszországi lakásvásárlás mellett. Az egyik legnépszerűbb terület a Magyarországhoz legközelebbi régió, Friuli-Venezia Giulia, amelynek Trieszt a székhelye.

Ugrásszerűen emelkedik az utóbbi időben az Olaszországban ingatlant vásárló magyarok száma – írta a Portfolio. Különösen Trieszt környéke számít népszerű célpontnak, amiben szerepe van a földrajzi közelségnek és annak, hogy a legtöbb olasz régióhoz hasonlóan, mostanra itt is alacsonyabbak a lakásárak, mint Budapesten.

Az utóbbi időben általában az olasz ingatlanpiac a híres 1 eurós házak kapcsán került reflektorfénybe, vagyis azáltal, hogy az ország egyes részei az elnéptelenedéssel küzdenek, és ezen a fiatal külföldi letelepedők bevonzásával próbálnak segíteni. Az ország más részei azonban piaci alapon is vonzzák a külföldi lakásvásárlókat. Ilyen térség például Friuli-Venezia Giulia, ahol az utóbbi években egyre több külföldi vásárló tűnik fel, köztük osztrák, amerikai, magyar és német állampolgárok, akik legtöbben Triesztben vagy Udinében vásárolnak ingatlant.

Egy a gate-away.com ingatlanportál adatai alapján készült felmérés szerint a külföldi vásárlók származási országát tekintve az osztrákok mutatják a legnagyobb érdeklődést, az összes megkeresés 15 százalékával, akiket az amerikaiak (14 százalék), a magyarok (12 százalék) és a németek (11 százalék) követnek. 2023 és 2024 között azonban a magyar vásárlók száma nőtt a legjobban, mintegy 45 százalékkal, de érdekes módon az ausztrál vásárlók száma is növekedést mutat.

Az ingatlanportál a legnagyobb érdeklődést a 0,5-1 millió euró (200-400 millió forint) közötti ársávban látja, de nincs sokkal lemaradva a 100-250 ezer euró (40-100 millió forint) és a 100 ezer euró (40 millió forint) alatti kategória sem. Emellett az 1 millió euró feletti luxuskategória iránti érdeklődés is emelkedik a külföldi vásárlók körében. A legklasszikusabb azonban a 90 és 150 ezer euró (36-60 millió forint) közötti ár. Ezért egy másfél-kétszobás, közepes minőségű lakás kapható.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom