Trócsányi megalázó, Orbán nehéz helyzetbe kerülhet

NVZS 2019. szeptember 5. 11:42 2019. szept. 5. 11:42

Lassan tényleg ott tartunk, hogy mint a kremlinológusok, úgy kell olvasni a sorok között, hogy megtippeljük, milyen folyamatok zajlanak Brüsszelben, beleértve Orbán és a Fidesz pozícióját, a várható fejleményeket – értett egyet felvetésünkkel Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, korábbi európai parlamenti képviselő, nagykövet. Valóban tisztán látni majd november tájékán lehet, amikor a Néppárt dönt a Fidesz pártcsoportbeli jövőjéről. Hidvéghi Balázs EP bizottsági alelnöki jelölésének visszavonását észszerű lépésnek, Trócsányi László megszellőztetett biztosi portfoliója közül az egyiket megalázónak, a másikat pedig fricskának és darázsfészeknek tartja. „Abban pedig nincs semmi meglepetés, hogy a finnek előveszik a hetes cikkely szerint eljárást” – szögezte le.

„A finn elnökség első pillanatában már bejelentette, hogy le szeretné folytatni az eljárásokat a magyarokkal és a lengyelekkel szemben” – emlékeztetett Szent-Iványi István, tisztázva egy a magyar sajtóban, de elsősorban a Fidesz által irányított médiában elterjedt tévedést/csúsztatást, mi szerint ez a finneknek valamifajta bosszúja volna Magyarországgal, de legalábbis Orbánnal szemben. „Az Európai Parlament által elindított, az Európai Tanács által – igaz, határidő nélkül, de azért – kötelezően lefolytatandó vizsgálatról van szó, amelyet a megelőző román, illetve osztrák elnökség elszabotált, a finnek tehát csak a kötelességüket teljesítik” – emlékeztetett a szakértő. Világossá tette ugyanakkor, hogy „a finn elnökség egymaga nem fogja tudni végig vinni a vizsgálatot, ahhoz szüksége van partner-tagállamokra, arra, hogy mögé álljon egy minősített többség”. (A magyar-finn vitáról itt olvashat bővebben.)

A Fidesz és a Néppárt

S hogy mi várható? Szent-Iványi nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, mint mondta, sok függ a meghatározó tagállamoktól, beleértve a németeket. „Ősztől látjuk majd meg, hogy merre vesznek irányt, jelenleg ellentmondásos jelek vannak” – prognosztizálta, hozzáfűzve, hogy ez összefügg a Fidesz és a Néppárt jövőbeni kapcsolatával is. Láthatóan még a Néppárt sem döntött arról, hogy milyen sorsot szán Orbánnak és a Fidesznek, ott is megy a huzavona, amiben döntő szava lesz a CDU-nak és a CSU-nak, a két német párt döntése alapján szavaznak majd azok a pártok, amelyek véleménye határozott, akár a Fidesz mellett vagy ellen, merthogy „a nagy többség számára nem egzisztenciális kérdés, hogy a magyar párt bent marad vagy sem” – mondja Szent-Iványi. Közben persze Orbán is több vasat tart a tűzben. Továbbra is kereskedik a Konzervatívok és Reformerek (ECR) környékén, s azt hallani brüsszeli körökben, hogy ha megtudná, hogy mégis ki akarják zárni a Néppártból, akkor inkább magától átlépne az ECR-be”.

Hidvéghin csattant az ostor

„Miután minden mindennel összefügg: a Fidesz bizonytalan sorsa a Néppártban szerepet játszhatott abban, hogy a pártcsalád visszavonta Hidvéghi Balázs jelölését az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára” – mondta a szakértő, aki szerint eleve volt egy olyan általános szándék az EP-ben, hogy olyan fideszes képviselőt nem akarnak posztokba tenni, aki szerepet játszott az Orbán-kormányban. Így lehetséges az, hogy Deutsch Tamás, Gál Kinga és Járóka Lívia kapott alelnöki posztokat (meg is szavazták őket), mivel ők 2010 óta nem itthon politizáltak. Egy további lehetőség, hogy nem akarták kitenni Hidvéghit a botránynak, mert „ha esetleg mégis megválasztották volna – bár szerintem nem –, az nem ment volna botrány nélkül” – mondta.

Trócsányi alelnöki jelölését is hasonló indokból vonhatta vissza a Fidesz, bár az ő pozíciónyerésének sok értelme nem is lett volna, hiszen ha minden igaz, ősztől már európai biztosként dolgozhat.

Trócsányi megalázó, Orbán nehéz helyzetbe kerülhet

Az, hogy milyen portfoliót kap, hamarosan eldől, mindenesetre az előzetesen kiszivárgott két portfolió egyikével sem lehet túlságosan elégedett Orbán. A 444.hu írta: „nem hivatalos, de bizottsági ügyekben jól tájékozott forrásaink szerint Ursula von der Leyen a nemzetközi együttműködés - fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés - katasztrófavédelem területét bízná Trócsányi Lászlóra”.  

„Az utóbbi egyenesen megalázó lenne, az előbbi pedig fricska Orbán számára” – véleményezte a két lehetséges opciót Szent-Iványi. Az utóbbi ugyan nem annyira súlytalan – inkább közepes portfoliónak számít –, de valójában semmi hasznot nem hozna Magyarország számára, vélekedett a szakértő. A nemzetközi együttműködés - fejlesztési támogatás elsősorban a volt gyarmattartók számára fontos terület, akiknek vannak olyan érdekeik, érdekeltségeik a harmadik világban, amelyek miatt, ha maguk felé tudják hajlítani a folyamatokat, azzal haszonra, előnyre tesznek szert – fejtette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy Orbánnak olyan területen kellene bizonyítani, amelyen szinte lehetetlen.  A Fidesz mindig azt kommunikálja, hogy a menekültproblémát a gyökerénél kell kezelni – ha Trócsányi megkapja ezt a portfoliót, akkor az ő térfelén pattog majd a labda.

„Orbánnak pedig nehézséget okozhat, hogy ha egyik minisztere veszi át a posztot, akkor kiderül, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű ezt megoldani, mint ahogy elképzeli”. Szent-Iványi korábban sokat foglalkozott Brüsszelben ezzel a témával, s ennek alapján állítja: „hiába nyomtak bele több ezer milliárdot a segélyekbe, azok a legtöbb helyre el sem jutnak, illetve ha mégis, akkor a korrupt helyi vezetők ellopják vagy nem működőképes dolgokra költik”. Példa erre az a tipp-topp dzsungelkórház, amely pár év múlva már az állatok lakhelyévé vált, miután nem volt pénz a fenntartására.

Egy szó, mint száz, „Magyarország ebből nem lenne képes profitálni, miközben Orbánék kénytelenek darázsfészekbe nyúlni, sok érdekkel – a volt gyarmattartók, köztük a franciák érdekével – megküzdeni” – összegezte Szent-Iványi István.