Trump Michiganban is győzött – de mindent elveszíthet, ha elítélik

Nagy Mariann 2024. február 28. 18:10 2024. feb. 28. 18:10

Donald Trump kedden újabb államban, Michiganban nyerte meg fölényesen pártja előválasztását. Joe Biden elnököt ugyan támogatják a demokrata szavazók, de közülük sokan nem szavaztak rá, tiltakozásul, amiért az elnök egyoldalúan segíti Izraelt.

A jó tízmilliós lakosságú államban Trump 2016-ban mindössze 11 000 szavazatos többséggel nyerte meg az elnökválasztást, Bidennek a 2020-as szavazásnál százötvenezres többsége volt és az állam törvényhozásának mindkét házában a demokraták vannak többségben. Ennek tükrében váratlan és meglepő volt, hogy egy csak néhány hete indult mozgalom felhívására vagy 75 000 demokrata szavazó nem szavazott Bidenre, hanem el nem kötelezettként regisztrálta magát. Az ok: a másfél millió arab származású amerikaiból Michiganban él a legtöbb. Dearborn, az autógyárairól ismert nagy iparváros polgármesterét Abdullah Hammoudnak hívják és ezt az államot képviseli a szövetségi törvényhozásban annak egyetlen palesztin-arab tagja, Rashida Tlaib.

A jelek szerint Biden kampánya nem számolt azzal, hogy a közel-keleti háború ennyire megmozgatja a hagyományosan többségükben demokrata arab-amerikaikat. Azok már régóta tiltakoznak a kormány egyoldalúan Izrael-pártinak ítélt politikája ellen és elítélik Bident, amiért továbbra is fegyvert szállít Izraelnek, nem védi meg Gáza katasztrofális helyzetbe került lakosságát, nem képes fegyverszünetet teremteni. Nyilván e tiltakozások csillapítására beszélt az elnök a napokban arról, hogy a két oldal hamarosan fegyverszünetet köthet – ennek eddig semmi nyoma.

Nem kevésbé aggasztó a demokraták számára, hogy a számos egyetemmel, főiskolával rendelkező állam fiataljai közül, akik korábban erre a pártra szavaztak, sokan most ugyancsak az el nem kötelezettek táborát erősítették és ez kihathat a további előválasztásokra. Hamarosan, március 5-én, az úgynevezett „szuperkedden” 15 államban választ a két párt elnökjelöltet – köztük a legnagyobban, Kaliforniában.

Trump várhatóan – amint eddig is – minden államban megszerzi a republikánusok többségének támogatását. Egyetlen vetélytársa, Nikki Haley Michiganban is messze volt tőle – de megkapta a szavazatok majdnem 30 százalékát és folytatja immár teljesen esélytelennek látszó kampányát. Kitartása mögött a várakozás állhat, hogy Trumpot, akinek négy különböző eljárásban összesen 91 vádpontban kell a bíróságok elé állnia a novemberi elnökválasztásig tartó időben, a Legfelsőbb Bíróság elmarasztalja a 2020-as választási vereségét követő bűncselekményeiért, amikor az eredményt tagadva minden eszközzel, próbált hivatalban maradni s végül a Capitolium elfoglalására uszította híveit. Börtönben ülő elnökjelölt folytathatja ugyan kampányát – de nem választható elnökké. A felmérés szerint a republikánus szavazók mintegy fele nem támogatná tovább Trumpot, ha e súlyos bűncselekményeiért jogerősen elítélik.

Az előválasztásokon egyébként a választópolgároknak átlagban alig több, mint negyede, a pártok legelkötelezettebb támogatói vesznek csak részt. Ezért azok kimenetele nem mutatja megbízhatóan az elnökválasztás várható eredményét.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom