Tungsram: kimerítik tartalékaikat azok a dolgozók, akik kitartottak a cég mellett

Németh-Kállai Szilvia 2022. november 6. 15:15 2022. nov. 6. 15:15

Fontos, hogy a cég készül a hétfői csődegyezségi tárgyalásra, de az is fontos, hogy közben a dolgozók a megélhetés szélére kerültek. A budapesti tungsramosok vannak a legnehezebb helyzetben, mert ők már harmadik hónapja vannak úgynevezett állásidőben, ami havonta százharmincezer forintos jövedelmet jelent nekik. Ez pedig a jelenlegi infláció mellett semmire sem elég – mondta el a Hírklikknek Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Az újpesti gyáregységet érinti a legrosszabbul a jelenlegi helyzet, hiszen vidéken azért még folyik a termelés, ott nem voltak állásidőn ilyen hosszú ideig. Akik kitartottak a cég mellett, azok már kimerítették szinte utolsó tartalékaikat is – tájékoztatott Sallai Gábor, Budapest, Zalaegerszeg és Hajdúböszörmény szakszervezeti elnöke. Majd azzal folytatta, hogy miközben a Tungsram készül a csődegyezségi tárgyalásra, a dolgozók sincsenek túl jó helyzetben, ami miatt elég rossz a hangulat, hiszen továbbra sem tudják, mi lesz velük, akár megegyeznek a bankkal és a hitelezőkkel, akár nem. Senki sem ismeri a közeljövő forgatókönyvét, valószínűleg a vezetés sem, de itt az ünnepek előtt ez egy kimondottan rossz helyzet, ha a dolgozókat, illetve a családjukat nézzük. 

A szakszervezeti vezető elmondta, már mindenhol lezajlott a létszámcsökkentés, amely úgy tűnik, hogy egyedül Zalaegerszeget nem érintette olyan rosszul, mert azok, akik az ott működő gyáregységből leépítés miatt maradtak munka nélkül, nagy többségükben el is tudtak helyezkedni, akik pedig maradtak, azok dolgozhatnak, hiszen ott nem állt le a termelés. Hasonlóképpen Hajduböszörményben is dolgoznak a megmaradt munkavállalók, bár nem teljes gőzzel, mert azért ott vannak fennakadások a gyártásban – magyarázta Sallai. 

A szakszervezeti vezető szerint a leépítést illetően a cégvezetés betartotta ígéreteit. De a háromezer fős tavaszi létszámból csak ezren maradtak. Sokan ugyanis maguktól mentek el, így még kevesebben is vannak, mint tervezték. Budapesten négyszázan, Hajdúböszörményben százhúszan, Zalaegerszegen száznyolcvanan, és Nagykanizsán háromszázan maradtak, plusz mínusz tíz fő – sorolta.

„Viszonylag kezd beállni a rend, de mindenki várja a hétfői csődegyezségi tárgyalást, hiszen ott dől el, hogy felszámolás alá kerülünk, vagy a befektetőknek köszönhetően megyünk tovább és a bank elfogadja a cég ajánlatát. Ez a bizonytalanság beárnyékolja a hétköznapokat” – fejezte ki aggodalmát Sallai Gábor, majd hozzátette, fontos tudni, hogy ez így mennyire megviseli az embereket, leginkább Budapesten, ahol állásidőben vannak a dolgozók már három hónapja. Ott nincs műszakpótlék, nem volt béremelés, tényleg százharmincezer forintos minimálbért kapnak, és tudjuk, hogy abból igazán lehetetlen megélni ilyen infláció mellett.