Tüntettek a Diósgyőri Gimnázium új igazgatója ellen

HírKlikk 2020. július 15. 06:03 2020. júl. 15. 06:03

Tüntetést tartottak hétfőn a Diósgyőri Gimnázium volt és jelenlegi diákjai, szülők és pedagógusok az iskola udvarán, amelyen lemondásra szólították fel az újonnan kinevezett igazgatót – számolt be az RTL Klub Híradója nyomán a hvg.hu.

Bár a szülők és a tantestület is az iskola egykori diákját, majd pedagógusát, korábbi igazgatóhelyettesét, március óta pedig megbízott igazgatóját, Sziszkosz Róbertet támogatják, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mást nevezett ki a posztra. Az intézmény vezetésével Komporday Leventét bízták meg, aki eddig a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot irányította.

A gimnázium élére azért kellett új igazgatót választani, mert a korábbi nyugdíjba vonult. Péter Barnabás, aki szintén részt vett a demonstráción, a csatornának azt mondta: a tantestület sem a másik pályázóról, sem pedig a pályázatáról nem tudott semmit. A dokumentum tartalmát csak két hónappal a benyújtási határidő után ismerhették meg.

Az eseményen felszólalt Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének – kedden lemondott – elnöke is, aki szerint egyre gyakoribbak az ilyen eljárások. Emlékeztetett: tavaly úgy módosult a közoktatási törvény, hogy már nem kötelező kikérni a nevelőtestület és egyéb szakmai szervezetek véleményét az új igazgatói kinevezésekről.

A minisztérium azt közölte a Híradóval, hogy szakmai szempontok alapján döntöttek, Komporday kinevezéséről. Mint írták, „megfelelő pedagógiai és vezetői tapasztalattal rendelkezik, alkalmas a Diósgyőri Gimnázium vezetésére”.