Tusk győzelmével Magyarország még elszigeteltebbé válhat Brüsszelben

HírKlikk 2023. október 17. 14:07 2023. okt. 17. 14:07

​​​​​​​Amennyiben Lengyelországban Donald Tusk alakíthat kormányt, akkor a befagyasztott közel százmilliárd eurót igen hamarosan folyósíthatja az Európai Unió, Magyarország számára viszont kényelmetlen helyzet alakul ki – írta a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung EU- és NATO-tudósítója.  

Esély van arra, hogy Tusk vezetésével Lengyelországban helyreáll a jogállam és Varsó feladja blokkoló magatartását a központi kérdésekben. Varsó közel százmilliárd euróra számíthat Brüsszelből. Ugyanakkor ez kényelmetlen helyzetbe hozná, a jogállamiság kérdéseiben még elszigeteltebbé tenné Magyarországot – írja a lap.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakció elnöke az X platformon örvendezett hétfőn. Ő követte Tuskot az EPP elnöki székében, és pártja számára nagy lépést jelentene, ha két év után első ízben újra a kereszténydemokraták adnák egy nagy uniós tagállam kormányfőjét.

Hasonlóan lelkesen nyilatkozott Terry Reintke, az Európai zöld frakció társelnöke, valamint Jens Geier, az EP német SPD- csoportjának vezetője: az előbbi a jelen lengyel kormány és Ukrajna közötti feszültségek enyhülésének lehetőségét emelte ki, az utóbbi leszögezte, hogy az eredmény esély az ország és egész Európa számára, hogy megállítsa egy nagy tagállam lecsúszását a tekintélyelvűségbe.

Tusk esetleges győzelme problémát jelentene Orbán Viktornak. Magyarország esetében is hatalmas összeget fagyasztottak be a támogatásokból, mert a kormány nem akarja vállalni, hogy tartja magát az EU Alapvető Jogok Chartájához. Moritz Körner német EP-képviselő rámutatott: most a tagállamokon a sor, hogy a 7. cikkely szerinti, Magyarország elleni eljárást, amelyet Varsó blokkolt, „a lehető leggyorsabban újra napirendre tűzzék”.

Mindkét ország ellen folyamatban van ilyen eljárás az EU alapvető értékeinek megsértése miatt, de a szankciók elrendeléséhez egyhangú döntés szükséges – kivéve az érintett államot –, ez pedig eddig nem volt lehetséges, mert kölcsönösen védték egymást.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom