Tüttő Kata: a Lánchíd nem tűzijáték-állvány

Csanádi Dávid 2020. július 8. 07:14 2020. júl. 8. 07:14

Hol azt lehet hallani, hogy a kormány maga újítaná fel a Lánchidat, hol azt, hogy hamarosan kiírja a közbeszerzést a Fővárosi Önkormányzat. Ráadásul a főváros és az ország vezetése az augusztus 20-i tűzijátékban is egészen másképpen képzeli el a híd szerepét. Próbáltunk első kézből tájékozódni, Tüttő Kata főpolgármester-helyettest kérdeztük.

– Annyi mindent lehet hallani a Lánchídról. Hogy áll most a helyzet?

– Azt tudjuk csak, hogy a Hollik István pénteken kiállt azzal: gondolkoznak a Lánchíd állami felújításán. Velünk viszont erről nem történt semmiféle egyeztetés, így nem is tudunk róla semmit.

– Ebben közrejátszhat, hogy a Lánchíd állagát a kormány köteles megőrizni annak világörökségi mivolta miatt?

– Valóban így van. A Lánchíd a világörökség része, és fel is kell újítani. Ez nem kérdés. Mi nem passzolgatni akarjuk a feladatot – mi partnerséget keresünk, mert ez mégiscsak közös ügyünk. Ez a partnerség viszont egyelőre nem nagyon áll fenn.

– A minap kiírta a Facebookra, hogy a kormány továbbra is tervez a híddal a tűzijáték kapcsán, pedig a Fővárosi Önkormányzat kijelentette, hogy ehhez nem járul hozzá.

– Kaptunk egy hivatalos papírt, hogy ők továbbra is szeretnének tűzijáték bombákat telepíteni a Lánchídra. Erre hivatalosan fogunk válaszolni, és nemleges lesz a válaszunk. Sem a szikrák, sem a hőhatás nem hiányzik a Lánchídnak. Ebben a kérdésben elég hangosak voltunk korábban is: a Lánchíd a világörökség része, autók, gyalogosok járnak rajta, és nem tűzijáték-állvány, ne tessék annak tekinteni.

– Mi a helyzet a felújításra kiírandó közbeszerzéssel? Vannak már dátumok?

– Jelen pillanatban az előkészítési eljárás zajlik. Ennek van műszaki-, jogi- és pénzügyi része. Ha mindhárom rendben van, akkor lehet kiírni a közbeszerzési eljárást. A pénzügyi részben van egy függőben lévő kormányhatározat, ami még mindig nem módosult úgy, hogy a hatmilliárd forintot felhasználhassuk csak a Lánchídra. Márpedig ahhoz, hogy a Lánchidat felújíthassuk, eredményes tender kell, ahhoz pedig pénz, mert anélkül nem fog menni. Azt viszont, hogy van-e erre forrás, nem az önkormányzat dönti el, hiszen a kormány minden héten belenyúl a zsebünkbe, és így nagyon nehéz megmondani, hogy holnap marad-e még pénz, amivel ki tudjuk fizetni a Lánchíd felújítását. Azon dolgozunk, hogy legyen forrás, amiből ki fogjuk fizetni a felújítást, ha már a kormány az összes fejlesztési pénzünket elvitte. Úgy tervezzük, hogy hitelből fogjuk ezt kifizetni. Ha a kormány határozott, módosul és fel lehet használni csak a Lánchídra ezt az összeget, akkor az a hatmilliárd nagyon sokat számítana.

– Ez már átcsap a műszaki részbe is…

– Igen, hiszen ez közlekedésfejlesztési projekt része volt, a kettes villamos aluljárója és a Váralagút átépítésével együtt. Ezt műszakilag szét kellett választani. Ezen belül is vizsgáljuk, hogy mi az, ami mindenképpen szükséges, és mit hagyhatunk egy következő rekonstrukcióra. A Lánchíd ügye a kormány miatt az észszerű pályáról egy kényszerű pályára került. Nemhogy partnerség nem lett belőle, hanem még azt a pénzt is elvették, amiből fel tudtuk volna újítani.

– Akkor még eltart egy ideig?

– A műszaki rész nagyjából lezárult, a pénzügyi részben a kormányra várunk. Van még egy jogi rész: törvények szabályozzák, hogy össze kell rakni egy közbeszerzési dokumentációt. Ez most zajlik, de a beruházás a Budapesti Közlekedési Központnál van, az igazgatóságnak kell a dokumentációt jóváhagyni. Ha mindez rendben lesz, akkor lehet majd kiírni a közbeszerzést.