Udvaros Dorottya: csoda, hogy eddig nem történt baleset a Nemzeti Színházban

HírKlikk 2024. július 4. 19:30 2024. júl. 4. 19:30

A Nemzet Színésze a Partizánnak adott interjújában mesélt a Nemzeti Színház ügyeiről, egyebek közt a tavaly novemberi balesetről.

Udvaros Dorottya az interjúban a baleset kapcsán úgy fogalmazott: „A belső vizsgálat egy látszatesemény volt, lehetett tudni, hogy azt fogja megállapítani, hogy nem fogunk egy személyi felelőst találni. Egyet nem is lehet találni, többet viszont igen. Elsősorban a darab rendezőjét és a színház igazgatóját, természetesen” – írja az interjúról összefoglalót közlő Fidelio.

Arra a kérdésre, hogy az érintett előadás díszletét miért bontották el még azelőtt, hogy a rendőrséget értesítették volna a balesetről, Udvaros azt mondta, erről nincs tudomása, de érzése szerint azért, mert hibás volt a díszlet. Gulyás Márton kérdésére, miszerint lehetséges-e, hogy így akarták eltüntetni a nyomokat, azt felelte: lehet. 

„Én azt reméltem, hogy ez a színház mindent el fog követni, hogy ez a két ember lelkileg és fizikailag is minél hamarabb túlkerüljön ezen a traumán, de nem így történt” – fogalmazott a színművész, aki szerint a Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó azóta sem kapott semmilyen anyagi kompenzációt, mivel ehhez a színháznak el kellene ismernie, hogy munkahelyi baleset történt.

Az, hogy eddig nem történt baleset, csak a csodának köszönhető – jelentette ki Udvaros, mondván, már Az ember tragédiája előadásban is látta, hogy a díszletelemek csúszkálnak és megdőlnek, miközben a színészek a színpadon voltak. Mint mondta, a problémát többen is jelezték Vidnyánszkynak, egy munkatársuk pedig fel is mondott emiatt. „Mikor megkérdezte, hogy kapok-e bármi biztosítékot, hogy ez nem fog többet megtörténni, azt a választ kapta, hogy nem. Úgyhogy ő elment.” A vezérigazgatótól ekkor hangzott el az, hogy „a színház veszélyes üzem”, illetve az is, hogy „a színész tanulja meg használni a díszletet.”

Udvaros Dorottya szerint az esetet követően több kollégájával együtt kritikával éltek Vidnyánszky Attila felé, ezt követően, a társulati ülésen azonban már látszott, hogy nincs fogadókészség az észrevételeikre. Mint mondta, nem gondolja, hogy a vezérigazgató lemondása színjáték lett volna, de elképzelhetőnek tartja, hogy Vidnyánszkyt a hatalom „nem engedte el” a pozíciójából.

A teljes interjú itt tekinthető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom