Udvaros Dorottya sem kellett a Fidesznek

HírKlikk 2020. augusztus 7. 05:30 2020. aug. 7. 05:30

Nyolc nevet küldött a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) azzal: őket javasolják az intézmény működtetését átvevő alapítvány öttagú kuratóriumába. Az egyetem belement volna abba, hogy három tagot az ő jelöltjeik közül választanak, kettőt pedig az ITM javasoljon. Az eredményt ismert, 3:2 helyett 0:5. Minden szakmai jelöltet erőből lesöpört a minisztérium.

Az SZFE a saját maga által kidolgozott kritériumrendszer alapján választotta ki a jelöltjeit – írja a hvg.hu. Fontosnak tartották, hogy akiket ajánlanak, ismerjék és tiszteljék az intézmény működését és hagyományait, a teljes kuratórium lefedje az egyetem minden szakterületét, legalább két tag nő legyen, s a jelöltek szakmaiságát ne lehessen megkérdőjelezni. Mindezek alapján, az alábbi neveket küldték Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek:

– Udvaros Dorottya (színművész)

– Droppa Judit (textilművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt rektora)

– Röhrig Géza (színész, rendező, közéleti személyiség)

– Eötvös Péter (zeneszerző és zenepedagógus)

– Pataki Ágnes (filmproducer)

– Simó György (üzletember, befektető)

– Kovalik Balázs (opera rendező)

– Novák Eszter (rendező, az SZFE tanára)

A jelöltséget mindannyian vállalták.

Ehhez képest, a megválasztott kuratórium névsora egy nyers és színtiszta provokáció. Akik bekerültek, azok vagy nem ismerik az egyetemünket, vagy nem szeretik az egyetemünket – mondta Upor László, az intézmény rektorhelyettese a HVG Terasz című műsorában.

Azt, hogy ki lesz a kuratórium elnöke és a tagok, egy másról szóló közlemény utolsó bekezdésében árulta el az ITM. Mint kiderült, a testület vezetését Vidnyánszky Attilára, a Nemzeti Színház főigazgatójára bízták, mellette Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója dolgozik majd.

Upor László azt is elárulta az interjúban – amely teljes terjedelmében mától látható a hvg360-on –, hogy a kuratóriumi tagok közül eddig senki sem kereste meg az egyetem vezetését, hogy beavassa őket az elképzeléseikbe.

Forrás: hvg.hu