"Úgy tűnik, mintha a szakszervezetek másképp értelmezték volna az egyeztetés végeredményét"

HírKlikk 2018. december 6. 07:24 2018. dec. 6. 07:24

A vállalatok elenyésző részét érinti a túlóra idejének növelése, leginkább csak a nagy autóipari cégeket - jelentette ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének az alelnöke az ECHO tévében. Rolek Ferenc támogatja azt a kezdeményezést, hogy a túlóra mértékét a munka törvénykönyve ne általános szabályként határozza meg, hanem csak lehetőségként. Ez a munkavállalónak lehetőséget adna arra, hogy alkupozícióba kerüljön - tette hozzá.

Hónapról hónapra súlyosabb a munkaerőhiány Magyarországon, ebben a helyzetben pedig egyre kisebb a munkavállaló kiszolgáltatottsága - jelentette ki a szakszervezeti alelnök.

Rolek Ferenc úgy látja, hogy ma már egy nagy cég sem engedheti magának, hogy kénye-kedve szerint bármit csináljon, hiszen ebben az esetben a munkavállalók egy része felmondana vagy beteget jelentene.

Több egyeztetés volt is volt a javaslattal kapcsolatban, napirendként megjelent a versenyszféra konzultációs fórumán, valamint a törvényt beterjesztő képviselőkkel is történt egyeztetés.

Úgy tűnik, mintha a szakszervezetek másképp értelmezték volna az egyeztetés végeredményét, illetve sokan azt szerették volna, ha a törvényből a 400 óra teljesen kikerül - hangsúlyozta.

Forrás: Hírklikk