Ügyészség teszt-üzemmódban

Lovász Péter 2019. október 27. 13:04 2019. okt. 27. 13:04

Varju László az új célpont. A NER ügyészsége a különös érdeklődéssel kísért, politikai indíttatású büntetőügyekben egyelőre viszonylag kevés sikerrel ügyködik. Az elszámoltató budai gyulák sokakat meggyanúsítottak a nyilvánosság előtt, ennek alapján többeket vád alá is helyeztek, de ítélet talán ha kettő született. A mostani, megváltozott politikai viszonyok közepette új menet következhet. Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője esetében az ügyészség alkalmasint a bírák és persze a közvélemény tűrőképességét teszteli, hogy meddig haladhat jeles ellenzéki személyiségek meghurcolásával akkor, amikor a vád - legkevesebb - ingatag, a bizonyíték értéktelen.

Az ügyészség kiemelkedő szerepet visz a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. A törvényesség őreként elvileg vigyázza a közélet tisztaságát, s ez többnyire így is van. Ámde a  politikai kötődésű, kényes ügyekben a maga sajátos módján von vád alá embereket és cselekményeket, indit eljárást, vagy szüntet meg nyomozásokat - a közvélemény számára átláthatatlanul.

Van, ahol az Unió csalás elleni szerve, az OLAF által megszerzett stabil bizonyítékok ellenére nem nyomoz, nem emel vádat, s kormány az államkasszából inkább visszafizeti az Uniótól elsinkófált pénzt. Ilyen például a hírhedett Elios-ügy vagy a négyes metró ügye. Máskor viszont nagyon is kétséges bizonyítékok alapján, sőt súlyos eljárásjogi hibákkal terhelten évekig ragaszkodik vádakhoz és vádlottakhoz, mint például Czeglédy Csaba esetében teszi.

Annyi bizonyos, hogy Josip Tot és Kaya Ibrahim árnyéka immár mintegy két évtizede rávetül a Polt Péter vezette ügyészségre, s kétséget ébreszt működésének törvényessége iránt. Nagyon valószínű, hogy a NER a maga minden speciális sajátosságával csak az ügyészség korlátokat nem ismerő védelmében létezhet és működhet, mert a mindentől  független intézménynek törvényességi ellenőrzése nincsen.

A főügyész (a Fidesz egykori képviselő-jelöltje) jogi úton gyakorlatilag el nem mozdítható, azt és úgy vizsgál, amit és ahogyan akar, mert működéséről formálisan csak annak az országgyűlési kétharmadnak kell évente számot adnia, amelytől kinevezését kapta. (A miniszterelnök javaslata alapján.) S hogy működése mindig igazodik a jogszabályokhoz, annak igazolására elegendő a főügyész saját jelentése. A főügyész önmaga bírája. És kész.

Polt Péter láthatóan most új kísérletbe kezdett, s megpróbálja fülön csípni az egyik legradikálisabb ellenzéki képviselőt. A tavalyi országgyűlési választásokhoz kötődő gyanúsítást indokoló állítások aligha mostanában jutottak az ügyészség tudomására, de megfogalmazása rejtélyes módon éppen most, a politikai erőviszonyok megváltozása idején vált aktuálissá. Kiegészítésképpen pedig éppen kapóra jött, hogy Varjú Lászót képviselői munkájához kapcsolódó akciója  közben (videofelvétel bizonysága szerint) az MTVA biztonsági kopaszai bántalmazták, így a képviselő ellen új gyanúsítást lehetett kreálni, mert állítólag visszaütött, és az már túl ment a jogos védekezés határán. 

Ravasz módszer ez! Már a puszta gyanúsítás csorbát ejthet a képviselő jó hírén, hiszen ugyan miért is vádolná az ügyészség ok nélkül a jámbor politikust?! Csak azért, mert határozott ellenzéki? Ugyan! Valami biztos van a rovásán - vélheti a csak kormánypárti sajtóból tájékozódó honpolgár.

Varjú László ügye alighanem amolyan próbaper lesz, ha egyáltalán eljut a bíróságig. Amit a választás rendje ellen állítólag elkövetett, arra alapos, hiteles bizonyíték nincsen, az pedig, hogy az MTVA smasszerei közül bárkit is súlyosan megütött volna, az a panasz csak jóval az események után, a jelen voltak frissen felidézett emlékeiből eredhet. Baj mindenesetre nem lehet belőle, mert az ügyészség tekintélye így is romokban hever, az esélyes újabb kudarc ezen már mit sem rontana. Ám jól megválasztott bírók és fellebbviteli testületek még hozhatnak a tényektől teljesen függetlenül elmarasztaló ítéletet. (Láttunk már erre példát a magyar jogtörténetben akár a legutóbbi időkben is!) És akkor mindeni láthatja majd: itt az idő, lesz nemulass! Akkor lehet, hogy a közvélemény felkészülhet további, hasonló jellegű gyanúsításokra, esetleg újabb hasonló perekre. Közeledik a 2022. évi választás!