Új miniszteri biztossal gyarapodott az Orbán-kormány holdudvara

Dr. Dávid Ferenc       2020. szeptember 25. 14:30 2020. szept. 25. 14:30

Elérkezettnek látta az időt arra Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter, hogy miniszteri biztost nevezzen ki az államilag elismert sportakadémiák működésének ellenőrzésére. Ezt a pozíciót 2021. szeptemberig Sáfár Sándor tölti be.

Feladatköre: előkészíti és működteti a sportakadémiák törvényben rögzített komplex ellenőrzési rendszerét, iránymutatást ad a sportakadémiáknak a napi szintű működésüket segítve, összehangolja a sportakadémiák differenciált szegmenseiben dolgozó szakterületeket az utánpótlás-nevelés hatékonysága érdekében, kapcsolatot tart a sportakadémiák működtetését ellátó állami szereplők között, felügyeli a sportakadémiák nevelési, fejlesztési programjainak operatív terveit. Ezért a munkáért havi bruttó 1,1 millió forint összegű díjazás illeti meg. (mfor.hu)

Nem vitatva a szóban forgó kinevezés fontosságát és jelentőségét, úgy gondoltam, hogy megtekintem az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapját, és tájékozódom a vezetői szintek helyzetéről. Megnéztem a minisztérium hatályos szervezeti és működési szabályzatát.  Figyelembe vettem azt is, hogy a napokban az EMMI Család – és Ifjúságügyért Felelős Államtitkára (Novák Katalin) tárca nélküli miniszteri rangot kapott.

Miniszter               1 fő
Államtitkár            10 fő
Helyettes államtitkár    19 fő
Miniszteri biztos        12 fő
Főosztályvezető        75 fő
Összesen:                 117 fő

Nem kell magyaráznom, hogy egy gigaszervezetről beszélünk, ahol a vezetői státuszok száma kiemelkedően magas. Egy olyan minisztériumot sikerült tehát létrehozni, amely méretei alapján akár önálló kormányként is funkcionálhatna, hiszen tagoltsága és irányultsága rendkívül szerteágazó. Élek a gyanúperrel, hogy a hivatali monstrum élén álló ember (Kásler doktor) nem is képes irányítani és ellenőrizni ezt a gépezetet. Ha feltételezésem igaz, akkor felmerül az a kérdés is, hogy a kormányüléseken miként tudja képviselni az érdekkörébe tartozó szakmákat, ágazatokat, tevékenységeket.

Aktualizálva: ebben a járványügyi helyzetben mennyire tájékozott az EMMI első embere, mennyiben látja át az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tevékenységét? A többiről most ne is beszéljünk! 

A miniszterelnök az elmúlt napok során két kórházban (Szent László, Korányi) meglepetésszerű ellenőrzést tartott. Egyik alkalommal sem volt vele a tárca vezetője (Kásler doktor) és a szakállamtitkár (Horváth Ildikó doktornő), viszont a Szent Lászlóban a főnöke mellett feltűnt a BM első embere, Pintér Sándor. Orbán doktor és Pintér doktor – ismereteim szerint – most még csak jogi végzettségűek, viszont mindenhez (is) értenek. 

A hírek szerint a pandémia második hulláma fenyegeti hazánkat. Van egy kedves tiszti főorvos asszonyunk (Müller Cecília), aki rendkívüli áldozatot vállalva felolvassa azt a szöveget, amit a politikai nagyfőnökök megfogalmaztak. Van további két láthatatlan emberünk az egészségügyi kormányzatban (Kásler dr., Horváth dr.), akik alkalomadtán leveleket írnak a kórházigazgatóknak. És van a miniszterelnök, aki képes lehet arra is, hogy fehérköpenyben vezesse a kormányüléseket. (Orbán V.: „mindenkit meggyógyítunk”.)

A Kásler-féle minisztérium létszámhelyzete jónak, sőt idillinek minősíthető. Mindenből van elég: vezetőből, titkárságból, gépkocsiból, íróasztalból. Vajon a kórházak, rendelőintézetek és mentőállomások is ilyen jól felszereltek?  Ha már a miniszter és szakállamtitkára „menekül” a járvány elől, nem lenne célszerű egy újabb miniszteri biztos rendszerbe állítása? Javaslatom: a járványügyi koordinációért és a védekezés szakmai felügyeletéért felelős miniszteri biztos kinevezése. Ahol most tizenkét miniszteri biztos szükségeltetik, ott egy tizenharmadiknak is van helye! Bruttó 1,1 millióért lesz jelentkező. Biztosan.