Új recept Orbán ellen

HírKlikk 2018. november 14. 08:22 2018. nov. 14. 08:22

Még lejjebb szintezett diplomácia kapcsolatok, kongresszusi meghallgatás, a magyar civileket és független médiát támogató, Orbánt pedig megbélyegző határozat – több javaslatot is tartalmaz az Orbán-kormány befolyásolására és a CEU Budapesten tartására egy CNN-en közölt véleménycikk.

Támadás alatt a demokrácia Magyarországon, Amerikának meg kell szólalnia – ezzel a címmel jelent meg a CNN portálján Norman Eisen és Geffrey Gedmin véleménycikke, amihez Michael Ignatieff, a CEU rektorának videointerjúját is csatolták – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Eisen az előző amerikai elnök, Barack Obama tanácsadója volt etikai és kormányzati reform ügyekben, Gedmin pedig a Szabad Európa Rádió volt szerkesztője, jelenleg az American Interest főszerkesztője.

Cikkükben bejelentették, hogy csatlakoznak ahhoz a hatvan meghatározó amerikai vezetőhöz, akik kétpárti levelet írtak a CEU Budapesten tartásáért, és figyelmeztetik az amerikai vezetést, hogy meg kell szólalnia, nem tűrheti, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette kormányzat indok nélkül nem hajlandó aláírni december 1-ig az egyetem működésének meghosszabbításához szükséges megállapodást.

A szerzők úgy látják, Orbánnak elege lett a CEU liberális ideológiájából, és ezért harcol ellene. Megjósolják, hogy tüske lesz Orbán az amerikai vezetés szemében, ha továbbra is köti az ebet a karóhoz. 

A magyar demokrácia életben tartása érdekében a szerzők konkrét javaslatot fogalmaznak meg. Ezek szerint december 1. után az eddig sem túl magas szinten ápolt diplomácia kapcsolatokat még lejjebb kell szintezni, Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter ne fogadja mindaddig magyar kollégáját, Szijjártó Pétert, amíg a CEU ügyét nem rendezi Budapest. 

Az amerikai kormánynak nyílt levélben kell felszólítani a magyar kabinetet, hogy oldja meg a tarthatatlan helyzetet. Az amerikai kongresszusnak be kell szüntetni a kapcsolatépítést, és meghallgatást kell tartania a témában, ahová érintett személyeket is meghívnak. 

Ezzel egy időben az amerikai törvényhozás fogadjon el a magyar civileket és a média függetlenségét segítő határozatot, megbélyegezve az Orbán-kormányt – javasolják a cikkírók, akik szerint a NATO-nak sem kellene, hogy olyan tagja legyen, amely nem fogadja el az általános demokratikus értékeket.

A két szerző szerint Orbán visszaél az amerikaiak jóhiszeműségével, és félő, ha a javasolt lépéseket Amerika nem teszi meg, akkor Orbán tovább folytatja a demokrácia leépítését.

Forrás: Klubrádió