Új szakaszába léphet a háború

Rédei Ottó 2022. április 13. 09:52 2022. ápr. 13. 09:52

Miközben az oroszok az ukrán erők bekerítését tervezik, az USA újabb jelentős fegyverszállítást helyezett kilátásba. Az amerikaiak már nehézfegyvereket is szállítanának. Biden elnök népirtásnak nevezte az oroszok ukrajnai tetteit és diktátornak titulált Vlagyimir Putyint. Zelenszkij ukrán elnök pedig hadifoglyokra cserélné országa legismertebb, oroszbarát milliárdosát.

Szeparatisták ellen hozott szankciókat és megtiltotta az orosz vas- és acéláruk importját a brit kormány

A londoni külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy csütörtöktől tilos az orosz vas- és acéláruk nagy-britanniai importja. A brit kormány megtiltotta a magasan fejlett brit alapanyaggyártó és kvantumtechnológiák, valamint a luxustermékek oroszországi exportját is.

A személyekre szóló új szankciók 206 embert érintenek. Köztük van Szergej Kozlov és Alekszandr Anancsenko, akik a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két délkelet-ukrajnai szakadár térség, az önmagukat "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" néven meghatározó területek kormányainak vezetői.

A brit külügyminisztérium velük együtt 178 olyan személy ellen hozott szankciókat, akik a szeparatista térségek támogatásáról ismertek.

Az új intézkedések emellett kiterjednek hat orosz oligarchára, valamint 22, velük szoros kapcsolatban álló üzlettársra és alkalmazottra. A londoni külügyi tárca szerint mindez azt jelenti, hogy az ukrajnai háború februári kezdete óta Nagy-Britannia csaknem másfél ezer ember és üzleti vállalkozás, köztük száznál több oligarcha ellen léptetett érvénybe szankciókat.

Biden szerint népirtás 

Az amerikai elnök szerint az oroszok népirtást követnek el Ukrajnában. Joe Biden, egy iowai gyárban mondott beszédében először nevezte népirtásnak azt, ami Ukrajnában történik. Vlagyimir Putyin orosz elnököt pedig diktátornak minősítette. Később újságíróknak megerősítette korábbi kijelentéseit és közölte: „a nemzetközi jogászok majd eldöntik, hogy valóban népirtásnak lehet-e nevezni mindezt, de számomra az”. Zelenszkij, ukrán elnök méltatta Biden kijelentéseit, melyek szerinte „igaz szavak, egy igaz embertől”.

Véres csata az acélműben

Heves harcok folynak Mariupolban, az Azovsztál acélgyár birtoklásáért. A szovjet időkben épült ipari létesítmény a védők legfontosabb bázisa. Dr Aglaya Svetkov, az egyik londoni egyetem kutatója szerint az oroszok azért nem tudták még elfoglalni az üzemet, mert annak idején úgy építették, hogy ellenálljon a háborús károknak, hatalmas területén pedig a rengeteg épület kitűnő rejtekhely a védők számára. Az üzemben épületről-épületre folyó elkeseredett harcok dúlnak, a védők néha kézitusában verik vissza a támadókat. Az orosz hadsereg nagyszabású támadásra készül az acélgyár ellen, hogy megszerezze az ellenőrzést Mariupol felelett.

Harcok Kelet-Ukrajnában

Ukrajna más részein is folytatódtak a harcok. Az oroszok változatlan hevességgel ágyúzzák a kelet-ukrajnai Harkiv és Zaporizzsja egyes körzeteit, pusztítva az közlekedési útvonalakat, valamint a közműveket. A készülő, újabb offenzíva érdekében az oroszok fokozott légi felderítést is végeznek a térségben. Az ukrán hadsereg ugyanakkor arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában lelőttek egy Szu-25-ös csatarepülőgépet, valamint megsemmisítettek két járművet és három tüzérségi rendszert. Azt is közölték, hogy az oroszok 400, többségében harcedzett katonával erősítették meg kelet-ukrajnai csapataikat.

Műholdfelvételek azt mutatják, hogy az oroszok három helyen összpontosítják csapataikat az ukrán határ mentén. Ezek Belgorod és Voronyezs régiók, valamint Matvejev Kurgán város környéke. Ukrajnán belül, az orosz csapatok Izjum körzetében támadnak, és arra készülnek, hogy dél felé fordulva elfoglalják Szlovjanszkot. Nyugati katonai szakértők szerint innen az oroszok kelet vagy délkelet felé nyomulhatnak tovább, hogy bekerítsék az ukrán csapatokat. Ha Mariupol elesik, az orosz erők észak felé fordulva katlanba zárhatják a védőket. Ukrajna legtapasztaltabb és legjobban felszerelt egységei keleten találhatók. Erősen beásták magukat a kulcspozíciókba, és nyugati elemzők szerint az orosz csapatok nehezen tudják majd kivetni őket állásaikból.

Ukrajna rosszabb, mint Afganisztán volt

Az orosz hadsereget nagyobb veszteség érte 48 nap alatt Ukrajnában, mint tíz év alatt Afganisztánban. Ezt Volodimir Zelenszkij hangoztatta szokásos éjszakai videó-nyilatkozatában. Szerinte az oroszok helyrehozhatatlan károkat szenvedtek már eddig is. Az ukrán elnök emlékeztetett rá, Moszkva eredeti tervei arról szóltak, hogy 48 óra alatt elfoglalják Kijevet, de nem számoltak az ukránok heves ellenállásával.

Tiltott fegyverrel támadták a pályaudvart

A BBC bizonyítékokat talált arra, hogy az oroszok nemzetközi egyezményekben tiltott fegyverrel támadták a kramatorszki vasútállomást. A pályaudvaron több ezer menekülő zsúfolódott össze, közülük 57-en vesztették életüket és 100-nál is többen megsebesültek. A brit médiacég helyszínen járt munkatársai olyan nyomokat találtak, amelyek egyértelműsítik, hogy a Kramatorszkra kilőtt két, 9N24 „Tocska” rakétát, úgynevezett kazettás robbanófejjel szerelték fel. Ezekben kisebb méretű robbantó testek találhatók, azok a cél felett szétszóródnak és felrobbanva repeszeikkel hatalmas pusztítást végeznek. A mellékelt rajz első képén látható a rakéta, amelyet földről, vagy levegőből indítanak. A második kép a kis robbanótestek szétszóródását mutatja, míg a harmadikon az önállóan lehulló tölteteket látni, amelyek nem mindegyike robban fel azonnal.

Az USA szintet lép

Az Egyesült Államok újabb, ezúttal 750 millió dolláros fegyverszállítmányt akar Ukrajnába küldeni. Az erről szóló döntés még ezen a héten megszülethet. Ennek értelmében, az ukránok már nehézfegyvereket is kaphatnának. Az NBC-re hivatkozva a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a szállítmány egyebek között tüzérségi eszközöket, köztük tarackokat, hajók elleni rakétákat, különféle drónokat és szovjet-orosz eredetű, Mi-17-es helikoptereket is tartalmazna. A Fehér Ház egyik tisztviselője  úgy fogalmazott: „azt akarjuk, hogy ebben a háborúban Oroszország veszítsen”. Ugyancsak Washingtonból származó értesülések szerint a nap folyamán a Pentagon illetékesei a termelés fokozásáról tárgyalnak a nyolc legnagyobb amerikai fegyvergyártó céggel.

Kellemetlen vendég lenne Kijevben a német elnök

A német államfőt nem látnák szívesen Kijevben. Erről maga Frank-Walter Steinmeier számolt be, amikor elmondta, azt tervezte, hogy a lengyel államfővel és néhány balti országbeli kollégájával az ukrán fővárosba látogat. A Bild német újság szerint Steinmeier egyértelmű jelzést kapott Ukrajnából, hogy nem kívánatos vendég Kijevben. Az ukránok azért neheztelnek, mert Steinmeier állítólag szoros kapcsolatban állt az orosz vezetéssel. A német elnök most közölte: hiba volt ragaszkodnia az Északi Áramlat -2 gázvezeték üzembe helyezéséhez.

Segít a vitatott arcfelismerő

Átadta Ukrajnának saját technológiáját a világ egyik legismertebb és legvitatottabb arcfelismerő rendszerét kifejlesztő cég. A Clearview Al bejelentése szerint az ukránok már több ezer esetben használták is a számítógépes programot élők és halottak azonosítására. A vállalkozás különböző közösségi oldalakról, engedély nélkül gyűjtött össze több milliárd fényképet és ezekből hozott létre adatbázist. A Facebook és a Twitter is már többször figyelmeztette a Clearview Al-t, hogy hagyjon fel a képek illegális gyűjtésével, sőt, Nagy-Britanniában még pénzbüntetést is kiszabtak a cégre. Ennek ellenére, a fotókra épülő keresőmotor most jó szolgálatot tesz Ukrajnában az eltűnt emberek felkutatásában, vagy a halottak azonosításában.

Áruló milliárdost hadifoglyokért

A legismertebb oroszbarát ukrán milliárdost ajánlotta fel hadifoglyokért cserébe Volodimir Zelenszkij. Szokásos éjszakai Facebook-üzenetében az ukrán elnök azzal dicsekedett, hogy sikerült elfogniuk Viktor Medvecsukot, aki katonai egyenruhában próbált meg elmenekülni. Zelenszkij közölte, ha Medvecsuk uniformisba bújt, akkor a katonai törvények vonatkoznak rá, így hadifogolynak tekintik és készek arra, hogy az oroszokkal kicseréljék elfogott ukrán katonákra.