Új tagokat választott a Széchenyi Akadémia

HírKlikk 2023. december 16. 09:40 2023. dec. 16. 09:40

Új tagokat választott szakosztályaiba éves rendes közgyűlésén pénteken a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.

Az akadémia tagjai olyan írók, művészek, akik saját területükön kiemelkedő munkát alkottak. Választásuk jelölés útján, többlépcsős rendszerben és a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével történik – közölte a Széchenyi Akadémia titkársága az MTI-vel pénteken.

Az irodalmi osztály tagja Vörös István és Csaplár Vilmos lett, tiszteleti tagnak választották Buda Györgyöt és Vjacseszlav Szeredát. A képző- és iparművészeti osztály új tagjai: Deli Ágnes, Sugár János és Sass Valéria; illetve Rita Ernst tiszteleti tag. A mozgókép- és színházművészeti osztály tagja lett Novák Eszter és Gazdag Gyula.

A zenei alkotóművészeti osztály tagja lett Dargay Marcell, tiszteleti tagja pedig Földes Imre. Az építőművészeti osztályba választották Kalmár Lászlót és Szalai Andrást, tiszteleti tagnak pedig Köllő Miklóst.

A pénteki közgyűlésen címzetes tagnak választották Hegyi Lórándot és Dávidházi Pétert.

A vezetőket megerősítették tisztségükben, változás, hogy a leköszönő Winkler Barnabás helyett Vincze László lesz az építőművészeti osztály elnöke.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát 1992-ben alapította a Magyar Tudományos Akadémia mint önálló, társult intézményt, amely saját alapszabállyal rendelkezik, és tisztségviselőit önállóan választja.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom