Új úton a magyar cirkusz – de micsoda úton!

Csanádi Dávid 2019. december 3. 13:11 2019. dec. 3. 13:11

Egy színházi előadás után az ember beszél a darabról, vitatkozik, átgondolja újra és újra, felidéz részleteket. Hétfő este óta ugyanez történik egy cirkuszi előadás után is. A magyar cirkuszművészet akkora lépést tett előre, hogy annak súlyát talán még fel sem lehet mérni, és külön öröm, hogy ezt a lépést a fiatal artista-generációnak köszönhetjük.

Ha egy rendező Dosztojevszkij Bűn és bűnhődéséhez nyúl, az olyan bátorságot feltételez, amit már önmagában meg kell süvegelni. De cirkuszban? Ráadásul nem porondon, hanem színpadon? Szántai Edina rendező és a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumának társulata azonban nem egyszerűen bátor volt, hanem kész is a feladatra: olyan estét varázsoltak a Pesti Magyar Színházba, amit eddig Magyarországon senki.

Az a fajta csoda történt, amelynek minden színházi estén be kéne következnie: az előadás behúzott a színpadra, megszűnt a külvilág, Szentpéterváron voltam egy röpke órára. Nem értettem, hanem éreztem Raszkolnyikov tettét, éreztem a zavart, a fájdalmat és a megnyugvást.

Ez a megnyugvás azonban más volt. Nem Raszkolnyikov megnyugvását éreztem ebből a jótékony hipnózisból felébredve, hanem a sajátomat: a magyar cirkusz kilépett a porondról, átugrott a színpadra, történetet mesélt. Meg tudott újulni, ahogy a művészeteknek minden korban meg kell újulniuk ahhoz, hogy fennmaradjanak.

Azért nyugodhattam meg – látva a Bűnök és Bűnhődések fiatal artistáit –, mert megfogant bennem a gondolat – a legfontosabb, ami megfoganhatott: a magyar cirkusznak van jövője. El tudja engedni a manézs megszokott világát, a különálló, rövid attrakciókat, boldogul kegyetlen állatszámok nélkül, és legfőképpen varázsol bűvészek nélkül is.

A cirkusz már más. A hagyományos előadások mellett elrohant a világ, de számomra hétfő este megmentették. Ők:

Buti Gordon, Nyerges Anna, Hanusz Dóra Anita, Donnert Ryan, Bényei Máté Barnabás, Szöllősi Sztella Borbála, Lauri Vivien, Tarba Patrícia, Török Gergő, Turóczi Levente Ágoston, Hellenpárt Levente, Gedeon Anna, Gere Szintia, Melis Vivien, Szécsényi Anna, Váradi Dorottya, Veress Noa, Vida Rózsa Eliza, Vincze Vivien, Szántai Edina (rendező), Kőműves Tibor, Losonczi György, Murai Noémi, Tóth Edit, Végh Erika és Zboray Éva (felkészítő tanárok).

       

(Fotók: Perényi Rita/Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziuma)