Újabb benzinár-csökkentések jöhetnek a kutaknál

HírKlikk 2020. március 8. 10:21 2020. márc. 8. 10:21

Oroszország ellenállása miatt, kudarcba fulladtak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tervei, hogy a nagy olajexportáló országok hosszabbítsák meg és növeljék a kitermelés korlátozását. Ennek nyomán, pénteken késő délután, brutálisan bezuhant a nemzetközi kőolajár: az északi-tengeri Brent hordónkénti árfolyama 46 dollár közelébe került – írta összefoglalójában a Portfolio.hu. Így – tegyük hozzá – újabb üzemanyagár-csökkenés várható.

Közvetetten (például termelésleállások) és közvetlenül (például idegenforgalom bezuhanása) nem kis köze van a koronavírus-járványnak ahhoz, hogy mélyrepülésbe kezdett, s újabb és újabb mélypontra kerül a nemzetközi piacokon a kőolaj ára. A legjobban figyelt Brent csak csütörtökről péntekre zuhant be, kilenc százalékot.

Ehhez persze az is kellett, hogy kudarcba fulladjon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük Oroszország OPEC+ néven emlegetett csoportjának szakminiszteri tanácskozása az esetleges közös teendőkről.

A közös fellépés ebben az esetben a kitermelés korlátozását jelentené. Ám a tanácskozáson nem tudott egymással megállapodni a két legjelentősebb piaci szereplő: Oroszország és Szaúd-Arábia. Moszkva ugyanis azon az állásponton van, hogy túl korai még megjósolni, hogy milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a globális energiakeresletre.

Hogyan hat ez a benzinárra?

Egyszóval: csökkenéssel. Már a múlt héten kétszer is jelentősen mérséklődtek az árak a hazai kutakon: szerdán a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára kilenc-kilenc forinttal mérséklődött, pénteken pedig  a benziné további kilenc, a gázolajé pedig nyolc forinttal.

Az, hogy a pénteken az olajpiacon történtek milyen további – előre láthatóan nem elhanyagolható – esést eredményeznek, nos, az majd hétfőn reggel derül ki. Érdemes lesz figyelni a holtankoljak.hu oldalt.

Jelenleg a 95-ös benzin átlagára : 365 Ft/liter, a gázolajé pedig  376 Ft/liter (jelentős eltérések vannak az egyes kutak között).

Egy éve a benzin azonban még ennél is lejjebb volt, (348 Ft/liter, a gázolajé pedig némileg feljebb (382), de az elmúlt 12 hónapban felfelé kúszott, majd februárban az előbbi közelített a 400, az utóbbi pedig meghaladta a 422 forintot is. És akkor berobbant a koronavírus...

Forrás: holtankoljak.hu