Újabb két magyarországi börtön kiürítése kezdődik meg

HírKlikk 2024. szeptember 25. 11:00 2024. szept. 25. 11:00

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) megkezdi a Heves és a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kiürítését.

Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője az MTI-nek szerdán elmondta: a győri börtön után újabb két intézetet szűrt ki az az átfogó vizsgálat, amely biztonsági, fenntarthatósági és egyéb minőségbiztosítási szempontok alapján világítja át a korszerűtlen és magas üzemeltetési költségekkel működtethető büntetés-végrehajtási intézeteket.

„Modern rendvédelmi szervként a büntetés-végrehajtás az elmúlt években egy olyan történelmi mértékű, komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósításába kezdett, amely a 21. századi biztonságtechnikai vívmányok szakmai alkalmazása mellett célul tűzte ki kollégáink munkakörülményeinek javítását, valamint infrastrukturális rendszereink hatékonyabb és fenntarthatóbb működtetését" – idézte fel.

Hozzátette: ennek a folyamatnak köszönhetően, ma már megújuló munkakörnyezet, okoseszközök és informatikai innovációk sora segíti a büntetés-végrehajtásban dolgozók napi munkáját az intézetek többségében.

A börtönökben kiépültek a távtárgyalásokat lehetővé tevő informatikai központok, a fogvatartottak számára elektronikus ügyintézési pontokat hoztak létre, de a telemedicina rendszerrel képesek digitális eszközökön keresztül történő egészségügyi vizsgálatok elvégzésére is.

Mint mondta, a következő lépcsőfok a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz az új csengeri intézetben Magyarország első high-tech börtönében.

„Ezek a fejlesztések azonban néhány elavult intézetünkben –  ez esetben Szekszárdon és Egerben – már csak aránytalanul magas ráfordítással lennének megvalósíthatók" – tette hozzá.

Makula György ezredes kiemelte: ráadásul a két intézet együtt csupán 239 fogvatartott elhelyezését tudja biztosítani, amely a szervezet teljes férőhely-kapacitásának alig haladja meg az egy százalékát, miközben a rezsiköltségek – a korszerűtlen épületgépészeti és energetikai jellemző miatt – rendkívül magasak.

A fogvatartottakat más bv-intézetekbe szállítják át, a kiürített épületek sorsáról később döntenek. Az ütemezett kiürítést várhatóan novemberben fejezik be. Makula György felhívta a figyelmet arra: az intézetek kiürítése nem jár elbocsátással, a szekszárdi és egri börtönben eddig szolgálatot teljesítők új szolgálati helyen és beosztásban folytathatják pályafutásukat, amelyhez a rendészeti ágazat minden segítséget biztosít.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom