Újabb magyar vétó Ukrajna támogatása ellen

HírKlikk 2024. szeptember 18. 16:00 2024. szept. 18. 16:00

Egy hétfői brüsszeli tanácskozáson Magyarország akadályozta meg az EU-s döntést arról, hogy felhasználhassák a befagyasztott orosz pénzek kamatait Ukrajna támogatására, jelentette helyszíni forrásaira támaszkodva a New York Times.

Az unió és az Egyesült Államok közösen már korábban 50 milliárd dolláros hitelt ígért a megtámadott országnak. Az összeget nem az érintett országok folyósítanák, hanem felhasználnák a Moszkva elleni szankciók keretében túlnyomórészt Európában, de az Egyesült Államokban is elhelyezett és ott befagyasztott, mintegy 300 milliárdos orosz pénzeket.

Jogi meggondolásokból nem a tőkéhez nyúlnának, hanem annak kamatait vonnák el. A szankciókat az unió jelenleg hat havonta hosszabbítja meg. Az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a megújítás határidejét terjesszék ki legalább 12, vagy akár 36 hónapra, ami csökkentené Amerika kockázatát a kölcsönben.

A hétfői brüsszeli tanácskozáson azonban Magyarország megakadályozta a határidő meghosszabbítását azzal, hogy Budapest nem kíván semmiféle döntést a kérdésben az amerikai választások előtt. Azaz: a reményben, hogy Trump nyeri a választást, aki nem akarja Ukrajnát tovább támogatni, és így a kölcsönből nem lesz semmi – tehetjük hozzá.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom