Újabb MSZP-s javaslatot fogadhat be a kormány – a lakossági hiteltörlesztés felfüggesztését javasolja Matolcsy is

Harkai Péter 2020. március 18. 12:15 2020. márc. 18. 12:15

Ma reggeli közleményében a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank azt javasolta a kormánynak, hogy a járványveszély miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel, alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amint erről éppen tegnap tartott sajtótájékoztatót az MSZP szakpolitikusa, dr. Szakács László.

A szocialista országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján jelezte a kormánynak, hogy mivel feltehetően sokkal hosszabb és drámaibb következményekkel jár a jelen járványveszély, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a lakossági hiteltörlesztések elmaradásából eredő szankciókra – de akár magára a hiteltörlesztésre is – fizetési moratóriumot javasoljon a kormány.

A családok védelmében tett javaslatával azt szeretné elérni, hogy amennyiben bárki fizetésképtelenné válik a járvány miatt, veszélybe került vagy átmenetileg megszűnt munkalehetősége, azokkal szemben ne lehessen végrehajtást kezdeményezni, míg tart a rendkívüli állapot. Amennyiben a vártnál hosszabb időre eszkalálódik a jelen helyzet, úgy a törlesztőrészletek kifizetésének felfüggesztését is javasolja.

– A magyar családok egyötöde nem rendelkezik olyan megtakarítással, ami a következő hónapra kisegítené keresőképtelenség esetén – válaszolta megkeresésünkre dr. Szakács László. – Ebben a helyzetben, egyértelműen elvárható a kormánytól, hogy a magyar családok lakhatási és létbiztonságát garantálja. Ezért javasoltuk tegnap, hogy a fizetésképtelenség idejére beálló hátrányok kiküszöbölésére, a fizetési és végrehajtási moratóriumot. Örömmel látom, hogy a javaslatomat nem csak meghallotta, de a kormány felé továbbította is Matolcsy György, az MNB ma reggeli nyilatkozatával.

Arra a kérdésre, hogy mindennek az anyagi fedezete miként biztosítható, a szocialista képviselő válaszából kiderült, hogy bízik a bankszektor szolidaritásában, már csak azért is, mert a jelentős nyereséggel zárt tavalyi év minderre alapot ad:

– Mivel a bankszektor tavaly mintegy 700 milliárdos profitra tett szert, bízhatunk a felelős és méltányolható társadalmi felelősségvállalásukban egy ilyen rendkívüli és mindnyájunkat érintő veszélyhelyzetben. Mindannyiunk érdeke, hogy a nem kívánt társadalmi hatások a gazdasági hátrányok miatt ne induljanak meg, s ennek érdekében a megtermelt profit egy részét beáldozhatják egy pénzügyi katasztrófahelyzet megakadályozására – ez az ő érdekük is. Amennyiben a jegybank megteszi a megfelelő lépéseket, az erre fordítható fedezet rendelkezésre állhat. Az ország eddig ismeretlen útra lépett, ami egyelőre kideríthetetlen következményekkel járhat.

Tegnap már a bíróságokról is olyan információk érkeztek, hogy a bírák szintén egyetértenek a lakosság megélhetését és anyagi biztonságát kiemelten kezelő intézkedésekkel, A koronavírus miatti megváltozott körülményeket is figyelembe véve, mindehhez sokkal nagyobb érdek fűződik, mint a hitelező érdekérvényesítési joga. Ennek érdekében, a végrehajtási eljárásokat – bár még egyedi elbírálások alapján, de egyre több alkalommal felfüggesztik s ezzel a bírói kar is a tegnap bejelentett javaslatommal párhuzamosan, s azzal egyetértésben hoz döntéseket – nyilatkozta a Hírklikknek dr. Szakács László szocialista országgyűlési képviselő.