Újabb salátatörvénnyel nyúl bele az egészségügyi ellátásba a kormány

HírKlikk 2024. június 11. 06:45 2024. jún. 11. 06:45

A kormány több intézkedést is csomagolt a hétfőn benyújtott, rendkívüli gyorsasággal tárgyalandó terjedelmes salátatörvénybe. Néhány órájuk volt hétfőn a képviselőknek, hogy módosító javaslatokat nyújtsanak be, mert már aznap estére összehívták a törvényalkotási bizottságot. Kedden lezajlik az általános és részletes vita, valamint a zárószavazás is.

Az indoklásokkal együtt csaknem száz oldalas javaslatban szabályozni fogják egyebek mellett a kórházban hagyott újszülöttek örökbeadását, a vendégmunkások foglalkoztatását, a katasztrófavédelmet, az iskolai mobilhasználatot és egyes egészségügyi ellátásokat. Így például tartalmazza azt is, hogy ha a CT- és MR-szolgáltatók nem kívánják vagy nem tudják működtetni a szolgáltatást, úgy az eszközeiket „ellátási érdekből” át kell adniuk az államnak.

A Népszava cikke szerint tavaly nyáron a készülő költségvetési törvényben még úgy tervezték, hogy novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. Így azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, november végéig megszűnt volna a finanszírozási szerződésük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK). Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek. Közben kiderült, hogy nincs közpénz az ehhez szükséges állami eszközök megvásárlására. Most viszont, ha elfogadják kedden a jogszabályt, könnyen teremthető a finanszírozással olyan helyzet, hogy a szolgáltató ne akarja, ne tudja működtetni a saját gépeit.

Ez a jogszabály pedig megteremtheti a lehetőséget, hogy a megszorongatott szolgáltatók felajánlják eszközeiket az államnak.

Főként a daganatos betegek széles körét érintheti kellemetlenül, hogy a méltányossági gyógyszerkérelmek elbírálását a NEAK helyett egy új közalapítványra bíznák. Ez a szervezet jogosult lenne az egy százalékos felajánlásokat is gyűjteni. Egyedi méltányossággal a betegek a társadalombiztosítási támogatást még nem kapott új gyógyszerekhez juthatnak hozzá. 

A törvényjavaslatból hiányoznak az új eljárás részletei, de fölhatalmazza a kormányzatot, hogy azokat meghatározza. A Népszavának a szakértők azt mondták, hogy ez a változás nem túl kedvező a betegeknek, még nem tudni, hogy az egyedi méltányossággal elérhető gyógyszerek mekkora köre kerül át az alapítványhoz. Volt, aki úgy tudta, hogy a már megkezdett terápiákkal kapcsolatos döntések maradnak a NEAK-nál és csak az újak esetében kellene az alapítványhoz fordulni. A betegek szempontjából egyelőre óriási kockázat, hogy milyen irányba változnak az egyedi méltányosság szabályai, jelentősen sérülhet a hozzáférés.

Jelenleg ugyanis Magyarországon az új gyógyszerekhez való hozzáférést az egyedi méltányosság biztosítja, mivel a befogadási folyamat reménytelenül lassú.

A most benyújtott salátatörvénnyel fölhatalmazzák a vármegyei kórházakat arra, hogy a területükön szabadon rendelkezzenek a városi kórházak kapacitásaival, átszervezhetnek, de akár meg is szüntethetnek ellátásokat, ami során a dolgozók munkáltatói joga is hozzájuk kerül. 

Az ellátórendszer irányítóit arra is fölhatalmazzák, hogy blokkoló órákat, kamerákat telepíthessenek szabadon az intézményekbe. E törvény ad teret annak is, hogy az Országos Mentőszolgálat átvegye a kerületi önkormányzatoktól a fővárosi alapellátási ügyelet megszervezését.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom