Újabb támadás a független média ellen

HírKlikk 2024. október 16. 18:35 2024. okt. 16. 18:35

A magyar Szuverenitásvédelmi Hivatal idegen ügynökként bélyegzi meg és pénzügyi szankciókkal fenyegeti a független sajtóorgánumokat mutatott rá az IPI (International Press Institute) a honlapján.

Az intézet megállapította: a hivatal az év folyamán fokozta a független orgánumokra a törvények erejével gyakorolt nyomást. A vonatkozó törvény már az Európai Bíróság előtt van, de az idő rendkívül fontos tényező, mert a kormány máris újabb eszközöket készít elő a független orgánumok megfélemlítésére, működésük megnehezítésére.

Ismertette az írás az Átlátszó elleni vizsgálatot, és egyebek között azt, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal működésének kilenc hónapja alatt „kutatási jelentést” tett közzé, amely a független orgánumokat „háborús propaganda” idegen hatalmak érdekében való terjesztésével vádolta meg. Emellett a hatóság több nemzetközi platformot úgy minősített, hogy azok veszélyt jelentenek Magyarország szuverenitására nézve, információt követelt Ursula von der Leyen EU-bizottsági elnöktől a magyar civil szervezeteknek nyújtott információkról és a finanszírozásról.

A hivatal tevékenysége az általános törvényi kereteken kívül zajlik, és egyelőre főleg a független sajtó ellen irányul – mutatott rá az IPI. A tevékenysége elősegíti és jelentősen elő is fogja segíteni a további, immár helyrehozhatatlan eróziót a magyar közéletben, amelyet már egyébként is a bizalom súlyos hiánya, a minőségi tájékoztatás terének szűkülése jellemez.

Hasonló magyar esetekben a kötelezettségszegési eljárások és az Európai Bíróság bevonása már sikerrel járt, de a bírósági eljárás általában éveket vesz igénybe, és arról nincs hír, hogy az EU Bizottsága sürgős átmeneti intézkedést kért volna a jogszabály alkalmazásának megakadályozására.

Közben azonban a magyar kormány már még hathatósabb és önkényesebb jogi eszközök bevezetését készíti elő: ez a független médiát arra kötelezné, hogy tegyék közzé a külföldi támogatásokat, noha nincs olyan független orgánum, amely ne teljesen átláthatóan működne. Amennyiben pedig a hatóság úgy ítéli meg, hogy a támogatások „háborús propagandát szolgálnak”, az előkészületben lévő jogszabály értelmében az összeget vissza kell küldeni a feladónak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom