Újabb változás jön az üzletekben, tovább lobogózzák a termékeket

HírKlikk 2020. július 2. 10:39 2020. júl. 2. 10:39

Újabb termékkörök esetében teszi kötelezővé a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium, a vásárlók ráadásul nemcsak a húspultokban, hanem a zöldségesstandoknál is könnyebben eligazodhatnak a különböző eredetű áruk között – írja a Magyar Nemzet.

A tárca idén januárban elsőként a sertéshús esetében vezette be a szigorítást, eszerint a kiskereskedőknek a nem előre csomagolt friss vagy hűtött sertéshúsnál a pultokban az állat származási helyét és – ha az ettől eltérő – a vágási helyet is jól látható módon fel kell tüntet­niük.

A nagyobb üzletláncokban pedig zászlókkal is jelölni kell a származást, ezzel megkönnyítve a vásárlók tájékozódását. Nagy István agrárminiszter szerint, az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért július 15-től újabb termékkörökre terjesztik ki a jelölési kötelezettséget. Így ezentúl a juh-, a kecske- és a baromfihús esetében is egyértelműen, jól látható módon fel kell tüntetni a származási országot. A kézzel írt vagy nyomtatott cetlik helyett, a kereskedők használhatnak elektronikus felületeket is, a lényeg az, hogy a fogyasztók világosan megkülönböztethessék az egyes országokból származó húsokat.

A csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél – a bolt méretétől függetlenül – zászlóval is jelölni kell a magyar terményeket. Ezen kötelezettség alól egyedül a termelői pia­cok mentesülnek. Az intézkedés célja az, hogy segítse a tudatos vásárlást, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban.

Forrás: Magyar Nemzet