Újból karanténba kell vonulni a fertőzött országból érkező magyaroknak

HírKlikk 2020. július 12. 12:15 2020. júl. 12. 12:15

Gulyás Gergely szerint a járvány szempontjából Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcolják.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit idehaza. 

Az operatív törzs javaslatára, a kormány a határellenőrzés visszaállításáról döntött, az országokat különböző kategóriákba sorolják: zöld, sárga, vörös. A zöld kategóriákba tartozóknál szabad a belépés, a sárga és vörös jelzésűből érkezőket azonban ismét karanténba zárják. Itt eltérés van a magyarok (és hozzátartozóik) és a külföldi állampolgárok között.

A Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet szerint, a külföldről érkező magyar állampolgár, illetve hozzátartozója sárga vagy piros minősítésű ország területéről történő belépés esetén – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Ha fertőzés gyanúját állapítják meg, a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban helyezik el, vagy, ha ez nem jelent járványügyi kockázatot, otthoni karanténra kötelezik.

14 napra azok is házi karanténba kerülnek, akiknél nem állapítják meg a fertőzés gyanúját.

Csak azoknak nem kell karanténba vonulniuk, akik az országba belépés előtt, öt napon belül, legalább 48 órás különbséggel két negatív Covid teszttel tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek.

A sárga jelzésű országból érkező magyarok elhagyhatják a házi karantént, ha van egy negatív tesztjük, másoknak két tesztet írnak elő.

Külföldinél a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból viszont nem lehet belépni, kivéve a tranzit- és teherforgalmat.

Az országos tiszti főorvos állította össze a listát a sárga és vörös országokról. 

Gulyás nem olvasta fel a különböző kategóriába sorolt országok teljes listáját, de említett néhány példát az egyes kategóriákból a jelenlegi besorolásuk szerint:

  • az EU-tagállamok közül sárga Bulgária, Portugália, Románia és Svédország. Rajtuk kívül sárga jelzésű még az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA;
  • Európában vörös Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Észak-Macedónia, Koszovó, Moldova, Montenegró és Ukrajna. Mellettük vörös még az ázsiai országok többsége, valamint Ausztrália, Óceánia és Dél-Amerika is;
  • A  magyarok népszerű célpontjai közül kiemelve, Gulyás elmondta, Horvátország (egyelőre) zöld kategóriában van.

Zöld országból szabad a belépés, csak szúrópróbaszerűen van ellenőrzés 

Az operatív törzs pénteken tette le javaslatait Orbán Viktor miniszterelnök asztalára arról, hogyan lehet megakadályozni a koronavírus behurcolását.

A szerb-magyar határátkelőn szerdán 0 órától lépnek hatályba az új szabályok.

A kormány figyelembe vette, hogy sok magyar állampolgárnak előre foglalt utazásai vannak, ezért augusztus 1-jéig az állam állja a belépők vírustesztjeit. De mivel a határnál végzett egészségügyi tesztek közpénzből történnek majd, ezért a miniszter szerint, „mindenkinek felelőssége van abban, hogy milyen besorolású országot választ célpontjául”.

A magyaroknak a teszteket a lakóhelyen kell majd elvégezni.