Újfajta, széleskörű nemzeti összefogás készül

Sebes György 2021. február 22. 15:35 2021. feb. 22. 15:35

Nem használna az ellenzéki összefogásnak, ha a választóknak a következő időszakban ígéret-cunamival kellene szembesülniük. Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője inkább mértékletességet és több egyeztetést javasol. Ugyanakkor érthetőnek tartja, hogy a pártok miniszterelnök-jelöltjei kész programmal állnak elő, amikor jelzik, hogy megpályázzák a posztot.

„Izgalmas, érdekes, jó javaslat, megvalósítása jót tenne az országnak.” Így értékelte Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője a Hírklikknek, hogy itt lehetne Amerika. Már legalábbis a Momentum elnöke szerint. Miniszterelnök-jelölti indulását bejelentve, ugyanis Fekete-Győr András többek között arról is beszélt, amennyiben kormányra kerülnek, az lesz a szabály, hogy egy miniszterelnök csak két cikluson át töltheti be tisztségét. Akárcsak az Egyesült Államokban, ahol egy elnöknek kétszer négy évet engedélyeznek posztján. Horn Gábor a pozitívumok után persze azt is megemlítette, hogy az ötlet észszerű ugyan, de nem reális. Még az ellenzéki oldalon is lennének olyanok, aki elleneznék. Pedig a politológus – aki korábban az SZDSZ színeiben 16 évig volt parlamenti képviselő – a saját tapasztalatai alapján is biztosra veszi, ha valaki túl sok időt tölt a politikában, elhasználódhat, csökken a fogékonysága az újra, a változtatásra. Még a Fidesznek is jót tett volna, ha nyolc év után kellett volna keresnie egy másik miniszterelnök-jelöltet – tette hozzá. 

Természetesen nem ez az egyetlen pont, ahol változtatni kellene a magyar választójogi törvényen – mondta Horn Gábor. Szerinte egy olyan rendszerre lenne szükség, amely jobban tükrözi a választói akaratot. A most érvényes szabályok a kezdettől fogva a győztesnek kedveznek. 2010 óta azonban a körzethatárok átalakításával és a győztes-kompenzációval ez az előny még nagyobb lett. A politológus szerint arányosabb rendszert is létre lehetne hozni, ha csökkentenék az egyéni körzetek számát és ezzel együtt többet számítanának a listás szavazatok. Bár az egyfordulós szavazás nem antidemokratikus, mégis jó lenne visszaállítani a két fordulót, ami jobban megfelel a magyar választási struktúrának. Ebben az esetben nem lenne szükség arra az előválasztásra sem, amire az ellenzék most készül.  

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne tartanák az előválasztást nagyon jó, és működőképes innovációnak. A Republikon Intézet ezt már évekkel ezelőtt is szorgalmazta, s igazolva látják magukat, miután a magyar politikai élet nem fideszes szereplői is eljutottak oda, hogy igazat adjanak nekik. Horn Gábor azonban figyelmeztetett, ez csak akkor működőképes, ha a kampány arra az időre korlátozódik, amiben a résztvevők megállapodnak. Ők összesen hat hetes kampányidőszakot javasoltak, amiből az első három hét a szükséges aláírások összegyűjtésével telne. Jobb lett volna minél előbb megtartani az előválasztást, de a pandémia miatt ez most várhatóan őszre tolódik. A jelenlegi helyzetben az ellenzéki összefogás résztvevőinek arra kellene koncentrálniuk, hogy – mint fogalmazott – lerántsák a leplet a nehéz helyzetben lévő Fideszről. Vagyis a hat pártnak – s a többi lehetséges partnernek – arra kellene törekednie, hogy kitalálja azt a másik Magyarországot, amit szembe kell állítani a jelenlegi hatalommal. Most tehát nincs itt az ideje annak, hogy az ellenzéki pártok egymásnak essenek. 

A politológus szerint igaza van Fekete-Győr Andrásnak, amikor azt mondja, nem elég a zászlóra tűzni a jelszót, hogy „Orbán takarodj”, hanem közösen kell felmutatni a lehetséges megoldást. Ugyanakkor azonban az sem lenne jó, ha elhúzódó ígéret-cunamival kellene szembenézniük a választóknak. Az természetesen érthető, ha egy fiatal párt, mint amilyen a Momentum – az önmegvalósítás jegyében – megpróbálja elmondani, mit gondol a világról. Önkorlátozásra azonban nekik és másoknak is szükségük lehet. Horn Gábor példaképpen említette a múlt héten indult vitát, amely azzal kezdődött, hogy Hadházy Ákos bejelentette – egyébként a Momentum színeiben –, Zuglóban akar indulni az előválasztáson. A körzet jelenlegi parlamenti képviselőjével, Tóth Csabával lezajlott üzengetés azonban inkább árt, mint használ az ellenzék egészének. 

A Republikon Intézet vezetője megjegyezte, tudomása szerint jelenleg is folyik a pártok között a programegyeztetés, tehát a hasonló eseteket el lehetne kerülni. Különösen azért, mert a Fidesz láthatóan bajban van, mit kezdjen ezzel az összefogással. Egyelőre annyit tudtak kitalálni, hogy ez egy „moslék-koalíció”, amely alkalmatlan az ország vezetésére. Ennek az ellenkezőjét kell bebizonyítaniuk a résztvevőknek, de nem azzal, hogy ki tud nagyobbat ígérni. Az sem igaz, amit a Fidesz mond, hogy ez egy baloldali társaság. Itt ugyanis egy újfajta, széles körű nemzeti összefogásról van szó, ezért lehet benne mindenféle értékrend és politikus. Ám ha a nagy nyilvánosság előtt folytatják le a kétségkívül érdekes vitákat, akkor a választóban aligha erősödik az a kép, hogy rájuk lehet bízni az országot. Vagyis az ellenzéki pártoknak napjainkban gőzerővel kell dolgozniuk egy új Magyarország kialakításán, hogy azzal nyerhessenek meg minél több embert a következő időszakban – mondta Horn Gábor.