Ujhelyi: 520 milliárd forint uniós támogatást kapott Magyarország a koronavírus elleni harcra

HírKlikk 2020. március 28. 07:39 2020. márc. 28. 07:39

Már most is 520 milliárd forint uniós válságkezelési támogatás áll a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus elleni küzdelemben – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő egy Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón, pénteken. A politikus levélben kérdezte meg Elisa Ferreira kohéziós ügyekért felelős uniós biztost, hogy az EU 37 milliárd eurós koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezéséből Magyarországnak mennyi jut.

A biztos válaszából kiderült, hogy

MAGYARORSZÁG ÖSSZESEN 5,6 MILLIÁRD EURÓ, VAGYIS MINTEGY 2000 MILLIÁRD FORINTNYI TÁMOGATÁST HÍVHAT LE AZ ALAPBÓL, ÉS EBBŐL 1,468 MILLIÁRD EURÓ VAGYIS 520 MILLIÁRD FORINT MÁR A MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁRNÁL VAN.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, a Kossuth rádióban adott interjújában úgy fogalmazott az EU-val kapcsolatban, hogy

„ha már segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben."

Majd azt is hozzátette, hogy „Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség."

Ujhelyi szerint ez „maga a hazugság", és a miniszterelnök azért kezdte el már most az EU-t hibáztatni, mert világosan látja, hogy nehéz időszak előtt áll. A politikus állítja: Orbán bűnbakot keres azért, hogy ne kelljen a saját politikai lépéseivel, például a „magyar egészségügy lerohasztásával" elszámolnia.

Az Európai Bizottság honlapján is közzétett adatok szerint, Magyarországnak 5,6 milliárd euró (2 ezer milliárd forint) jut ebből az alapból. Az Ujhelyi által emlegetett 520 milliárd forint pedig azért áll már most a magyar kormány rendelkezésére, mivel az európai strukturális és beruházási alapok előfinanszírozásait nem kell Magyarországnak visszafizetnie az uniós költségvetésbe – az új döntések értelmében.