Ujhelyi: a magyar kormány nem kérte a 900 milliós uniós támogatást tesztelésre

HírKlikk 2022. január 29. 11:38 2022. jan. 29. 11:38

A magyar kormány visszalépett attól az uniós támogatási programtól, amelyen keresztül 900 millió forintot nyert el ingyenes és kedvezményes árú koronavírus-tesztekre – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online sajtótájékoztatóján szombaton.

Kiemelte: magyarázatot vár a kormánytól arra, hogy miért nem vette igénybe az országnak odaítélt összeget.

A PCR-tesztek árát a kabinet 19 500 forintban maximálta, van ahol már 16 ezer forintért is hozzá lehet jutni a tesztekhez – idézte fel. Ez azonban sokaknak megfizethetetlen, egy több tagú család esetén a tesztelés százezer forintos költség lehet – tette hozzá.

A politikus elmondta, hogy a magyar kormánytól hiába kért adatokat a pályázat kimeneteléről, végül az Európai Bizottsághoz fordult, és ott tájékoztatták a visszalépés tényéről.

Ujhelyi István úgy fogalmazott, hogy „elképesztő felelőtlenség", „teljes érzéketlenség" a kormány részéről az, hogy „nem hajolt le" a 900 millió forintért.

Az uniós támogatás a képviselő szerint nagymértékben segíthette volna a járvány elleni védekezést, illetve támogatást nyújthatott volna azoknak, akik utazáskor kénytelenek teszteltetni magukat például azért, mert olyan vakcinához jutottak, amely nyugati országokban nem elfogadott.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Parlament kezdeményezésére 100 millió eurós keretösszegű pályázati programot hozott létre vissza nem térítendő forrásokkal a tesztelések ösztönzésére – jelezte a politikus.

Információi szerint a magyar kormány jelentkezett a tavaly június 25-én meghirdetett pályázatra, de miután elnyert 900 millió forint támogatást, visszalépett.

Ujhelyi István nehezményezte, hogy a kormány hallgat a témában, közérdekű adatigényléssel sem tudott hozzájutni az általa kért információkhoz, így kénytelen volt az EB-hez fordulni.

Ujhelyi később azt is közölte a Facebook oldalán a sajtótájékoztatóhoz fűzött kommentként, hogy a kormány beismerte (az Országos Kórházi Főigazgatóságon keresztül), hogy valóban visszautasították azt a 900 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, amelyből sok ezer embernek biztosíthattak volna ingyenes- vagy kedvezményes áru Covid-teszteket. Az az indoklás azonban, amelyet a Népszava kérdésére válaszolva adtak, az utóbbi idők legundorítóbb és legcinikusabb érvelése. Az OKFŐ szerint „rendkívül szűk volt” a támogatási kör, ráadásul mire elkészültek a tervezéssel, addigra „véget ért az utazási időszak”, a harmadik oltások beadásával pedig biztosítva van az unió tagállamaiba való szabad beutazás lehetősége. Szörnyű, pökhendi, aljas hazugság. Ez az érvelés egész pontosan azt jelenti, hogy a magyar kormány számára a sok százezer keleti vakcinával oltott magyar ember nem számít, ők a Fidesz számára „túl szűk támogatási körnek” minősülnek. 

Forrás: MTI/Hírklikk