Ujhelyi kikéri az épülő Nemzeti Oltóanyaggyár dokumentumait

HírKlikk 2021. július 22. 17:50 2021. júl. 22. 17:50

Közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz a mai napon Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, hogy a Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyár gazdasági és működési részleteiről megnyugtató információkat kapjon – ezt a cívis városban épülő innovációs és ipari park előtt tartott online sajtótájékoztatóján jelentette be az MSZP politikusa, csütörtök délután.

Ujhelyi István elmondta, hogy egyelőre csak a kormány szűkszavú tájékoztatóiból tudható néhány részlet a debreceni oltóanyaggyár építésének és leendő működésének körülményeiről, ami azonban nem elégséges. Az MSZP politikusa hangsúlyozta, hogy az egészségipar fejlesztése kiemelten fontos – erre a pandémia egyértelműen megtanította a saját eszközgyártó kapacitással alig rendelkező európai országokat –, így a debreceni beruházás is alapvetően támogatható, amennyiben minden részlet világosan és átláthatóan megismerhető. Ujhelyi szerint a kormány egészségügyi beszerzéseit és ügyleteit az elmúlt időszakban leginkább a meggondolatlanság és a látványos túlárazással összefüggő korrupciógyanú övezte, ezért is elengedhetetlen, hogy tisztán lássunk ezen beruházással kapcsolatban.

A szocialista politikus emlékeztetett, hogy a debreceni gyárra 55 milliárd forint közpénzt szán a kormány, ennek felhasználásáról azonban egyelőre semmit sem tudni – Ujhelyi ezért küldött közérdekű adatigénylést az illetékes minisztériumoknak. Ebben többek között arra vár választ az MSZP európai politikusa, hogy pontosan milyen állami- vagy esetleg külső (üzleti vagy uniós) társfinanszírozással épül meg majd a gyár, de tudni akarja azt is, hogy milyen intézményi kontroll mellett fog működni. Ujhelyi meg akarja ismerni azokat a stratégiai megállapodásokat is, amelyek megkötéséről a kormányzati szereplők számoltak be a Nemzeti Oltóanyaggyárban előállítani tervezett kínai Sinopharm és az orosz SzputnyikV vakcinákkal kapcsolatban. Az MSZP EP-képviselője arra is választ vár, hogy az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező oltóanyagok mellett tervezi-e a kormány „nyugati” vakcinák, például a magyar érintettségű Pfizer technológiájának átvételét is vagy sem. A sajtótájékoztatón Ujhelyi elmondta: arról is tájékoztatást kért a kormánytól, hogy továbbra is részesedni kívánnak-e egy izraeli területen, tehát az Európai Unión kívül felépítendő, hasonló vakcinagyárban, ahogyan erről korábban Orbán Viktor kormányfő érintőlegesen beszélt már egyik rádióinterjújában.

Az MSZP EP-képviselője hozzátette, hogy az Európai Egészségügyi Unió kezdeményezőjeként fontosan tartja az egészségipar hátterének megteremtését és megerősítését, erre az unióban a következő időszakban jelentős források fognak rendelkezésre állni. Ujhelyi szerint hasznos lenne, ha a Nemzeti Oltóanyaggyár az EU egyik sikeres és megfelelően kontrollált projektjeként működne, ez lenne ugyanis garancia az esetleges európai támogatásra és a biztonságos, korrupciómentes működésre.

Forrás: Hírklikk