Újra bedugult a Mount Everest a sok mászni akaró turista miatt

HírKlikk 2024. május 26. 13:15 2024. máj. 26. 13:15

Mostanra már szinte bazári látványossággá vált a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest. A kereskedelmi expedíciók miatt minden évben, több százan próbálnak rá feljutni, ezért elképesztően nagy dugók alakulnak ki a hegygerincen. Ez idén is így van.

Óriási üzlet az Everest-mászás a serpák csapatainak, és az engedélyeket pénzért áruló nepáli kormánynak is, így körülbelül nyolcszázan vágnak neki a csúcsnak évente. Az időjárási viszonyok általában szűk időablakot biztosítanak, ezért a tapasztalatlan mászókat akkor akarják felvinni, amikor a legkedvezőbbek a körülmények. Így alakulnak ki olyan helyzetek, amikor szinte egymás sarkát tapossák az Everest csúcsának közelében, illetve sokan akár órákat is kénytelenek várni arra, hogy feljuthassanak. A várakozás a hidegben és az oxigénszegény környezetben rizikófaktor is, lerontja a sikeres csúcstámadás, és utána az épségben leérkezés esélyét – írja a Telex a Guardianre hivatkozova.

Az idei szezonban kedden volt a legnagyobb tumultus, körülbelül kétszázan akartak feljutni a csúcsra kihasználva a kedvező időjárást – ezt nyilatkozta Nga Tendzsi serpa.

A csúcstámadásoknak idén már több halálos áldozata volt, most is keresnek egy eltűnt brit mászót és vezetőjét. Dan Paterson és Pasztendzsi serpa kedden jutottak fel az Everestre, de azóta nincs róluk információ. A 8K Expeditions mentőcsapatot indított a keresésükre, de nem jártak sikerrel.

Vinayak Malla, a Hegyi Vezetők Nemzetközi Szövetségének kalauza a hét elején mászta meg az Everestet, és azt írta: nagy tömeggel találkozott a Hillary-lépcsőnél, és szemtanúja volt annak, amikor beszakadt egy hópárkány. Négy mászót ki tudtak menteni kötelekkel, de ketten eltűntek. Malla azt írta, hogy őket is próbálták menteni, de a fix köteleknél sorban állók miatt ez lehetetlen volt.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom