Újra terjed a gyilkos kór, a magyarok is veszélyben vannak

HírKlikk 2019. december 10. 05:30 2019. dec. 10. 05:30

A mintegy 200 ezer lakosú Szamoán 65 ember halt meg kanyaróban. A járvány még nem ért véget. A betegség felütötte a fejét az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Görögországban. Lengyelországban tízszer annyian betegedtek meg idén, mint tavaly. Ukrajnában, Romániában járvány volt, és nálunk is több megbetegedést jelentettek, mint korábban.

Évtizedekig azt hihettük, hogy sikerült megszüntetni ezt a betegséget. Sokáig nem lehetett észlelni. A vírus ellen kétféleképpen lehet védettséget szerezni. Az egyik, hogy az ember átesik a betegségen, a másik, hogy oltást kap, amelynek hatása kitart az élet végéig.

Falus Ferenc volt tisztifőorvos a Klubrádió „Reggeli gyors" című műsorában hangsúlyozta, hogy az oltás nem csak annak nyújt védelmet, aki kapja, hanem a környezetének is. Ha ugyanis a lakosság 95 százaléka átoltott, akkor nem tud kialakulni járvány. Azokat kell elsősorban beoltani, akik sok emberrel kerülnek kapcsolatba – például az iskolásokat. Az idősebbeket, valamilyen betegségben szenvedőket pedig azért érdemes oltani, mert ők könnyebben elkapják a járványszerűen terjedő betegségeket is.

Újabban terjednek az oltásellenes mozgalmak, amelyek igen veszélyesek.

Ez látható Szamoán is, Pakisztánban egyenesen a CIA titkos mérgezéseiről beszélnek. De nem is kell odáig elmenni. Olaszországban a jobboldali pártok használják ezt kampányaikban, Romániában az ortodox egyház.

Magyarországon is sok a téves elképzelés a védőoltásokkal kapcsolatban. A leggyakoribb, hogy az ember elhiteti magával: egészséges, így nincs szüksége védelemre. Ezzel csak az a baj, hogy aki így gondolkodik, az elfeledkezik a családjáról, környezetéről.

Forrás: Klubrádió